Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
News of the world: kalm maar actueel

News of the world: kalm maar actueelKunst & Cultuur

Nu de hele wereld in lockdown zit, komt Netflix met iets waarop iedereen zat te wachten: een western! News of the World, de nieuwe film van Paul Greengrass mét Tom Hanks. Lieven Trio heeft de film gezien.
© Netlfix

News of the world

Texas, 1870. Captain Jefferson (Tom Hanks) reist na de Amerikaanse burgeroorlog van stadje naar stadje met het nieuws van de wereld. Tegen betaling leest hij voor uit kranten die hij onderweg zelf koopt. Op een bepaald moment komt hij een onbekend meisje (Helena Zengel) tegen. Zij is zes jaar geleden ontvoerd door de Kiowa-indianen en spreekt daarom geen woord Engels. Samen besluiten ze dwars door de VS te trekken, op zoek naar een nieuw leven.

De Britse regisseur Paul Greengrass (bekend van actiefilms als de Bourne-triologie) levert voor zijn doen een bijzonder kalme western af. Op één straffe shoot-out na is News of the world een bijzonder bedachtzame en intieme film die gaat over de groeiende band tussen twee hoofdpersonages.

Texas first, alternative facts en politieke spanningen, duidelijk een film die bedacht is in het Trump-tijdperk
Lieven Trio

De western is net als sciencefiction een genre dat veel over vandaag vertelt. News of the World speelt zich ook af in een heel verdeeld Amerika, met enorme spanningen tussen Zuidelijke bevolking en het meer liberale Noorden. Op zeker moment roept iemand in de film “Texas First!” en er wordt meer dan één keer geknipoogd naar de mainstream media en Trumps 'alternative facts’.

Het meisje in News of the World wordt gespeeld door de Duitse Helena Zengel. Ze is nauwelijks 12 jaar oud. Maar toch oud genoeg voor een Golden Globe-nominatie voor deze rol. Helblauwe ogen, wit haar en volgens Lieven Trio een “dierlijke energie en kracht”. Zengel speelde in 2019 het onhandelbare probleemkind in de Duitse film System Crasher, een hoofdrol waarmee zij opviel bij castingdirectors en regisseurs van over de hele wereld.

News of the world is te zien op Netflix.

10-2-21 Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.