Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nico Leunen eerste Belgische monteur ooit bij American Cinema Editors, ere-vereniging van monteurs

Nico Leunen eerste Belgische monteur ooit bij American Cinema Editors, ere-vereniging van monteursBlijf verwonderd!

Monteur Nico Leunen is als eerste Belg ooit toegelaten tot de toonaangevende American Cinema Editors (ACE). ACE is een ere-vereniging van filmmonteurs die worden toegelaten via stemrondes en op basis van strenge voorwaarden. Het is uitzonderlijk dat een monteur van buiten de VS wordt toegelaten als actief lid. Leunen noemt het een "unieke erkenning" voor zijn werk.
Christophe De Muynck

Nico Leunen

Nico Leunen studeerde in 1998 af aan LUCA School of Arts in Brussel als meester in de audiovisuele kunsten. Het vak van monteur leerde hij van de peetvader van de Belgische filmmontage Ludo Troch, de vader van regisseur Fien Troch, die ook de partner is van Nico Leunen.

In een gesprek met Flanders DC, de organisatie voor creatieve ondernemers in Vlaanderen, sprak Leunen eerder dit jaar al over een van de onderbelichte facetten van de job van monteur. "Je bent een soort therapeut voor de regisseur, op het meest kwetsbare moment van de productie. Alles is gedraaid en hij kan niets meer doen, ook al liep niet alles zoals gepland. Je moet dus met bepaalde ontgoochelingen omgaan en perspectief bieden. Dat is de therapeutische kant."

 

Deze unieke erkenning motiveert me meer dan ooit om een waardig ambassadeur te zijn van dit mooie maar onzichtbare beroep
Nico Leunen

Leunen is de vaste monteur van regisseurs als Felix van Groeningen en Fien Troch en monteerde onder meer "Steve + Sky", "De helaasheid der dingen", "The broken circle breakdown", "Beautiful boy", "Een ander zijn geluk" en "Home".

In 2013 kreeg hij op het Filmfestival van Oostende zowel de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2012-2013 als de Ensor voor Beste Montage voor "The broken circle breakdown".

Lees verder op VRT NWS.