Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nicolas Achten getuigt over zijn long COVID-19 en doorgrondt de Luikse componist Jean-Noël Hamal

Nicolas Achten getuigt over zijn long COVID-19 en doorgrondt de Luikse componist Jean-Noël HamalBlijf verwonderd!

De nieuwe CD van de Scherzi Musicali met motetten van Hamal is al de twaalfde CD van het ensemble en dirigent-uitvoerder Nicolas Achten. Het is zowel voor de oprichter van de Scherzi Musicali als het ensemble zelf een speciale plaat die ze nog net konden opnemen voor de eerste lockdown ons land op slot deed en een COVID-19 besmetting Nicolas Achten aan zijn bed kluisterde. Hij komt in Music Matters over de nieuwe cd en de effecten van long Covid-19 vertellen op maandag 20 december.
© Jesse Willems

Nicolas Achten

Al bijna vijftien jaar betovert Scherzi Musicali, een Brussels Barokensemble, de internationale muziekwereld. Oprichter en ensembleleider Nicolas Achten is Bariton, klavecinist, luitist, harpist en dirigent en is een van de weinige klassieke zangers die zichzelf instrumentaal begeleidt en zich zo opnieuw verbindt met de historische praktijk. Hij bracht met Scherzi Musicali onlangs een nieuwe CD uit met motetten van de Luikse componist Jean-Noël Hamal (1709-1778).

 

 

 

Nieuwe CD

Het uitvoerig voorafgaand onderzoek naar de componist Jean-Noël Hamal, naar de muziekpraktijk van de periode waarin hij leefde en naar de motetten zelf, is iets wat deze CD en de andere CD's van Scherzi Musicali kenmerkt. Hierdoor kan het enemble de Hamal's typische stijl vanuit de overgangsperiode tussen barok en klassiek zeer getrouw uitvoeren.

Deze CD met motetten van Hamal, uitgegeven door het platenlabel Musique en Wallonie, was een echte uitdaging voor het ensemble en haar dirigent: het was niet alleen de eerste keer dat ze werken opnamen uit Hamal's periode, maar het was voor Nicolas Achten ook de eerste keer dat hij zichzelf niet op luit of harp begeleidde. Zoals te zien is op de video onderaan het artikel, dirigeert hij dit keer zijn ensemble met baton, terwijl hij zelf ook nog zijn baritonpartijen zingt.

Long COVID-19

Deze CD was de laatste opname die Scherzi Musicali kon maken voor de eerste lockdown en was voor Nicolas Achten de laatste keer dat hij kon zingen met zijn ensemble. In oktober 2020 kreeg hij namelijk COVID-19 en nog steeds ondervindt hij hier de hevige gevolgen van in de vorm van long COVID-19. De term Long (langdurige) COVID-19 slaat volgens de website van het UZ Antwerpen op klachten die iemand meer dan vier weken na een infectie ondervindt, en niet door andere aandoeningen verklaard kunnen worden.

Eind mei vertelde hij in een interview in Le Soir over de klachten die hij van long COVID-19 ondervindt: "Nu, zeven maanden later, heb ik nog steeds pijn onder het borstbeen, tussen de twee longen, en raak ik snel buiten adem. De kleinste inspanning is pijnlijk, zelfs als het alleen maar het uitruimen van een vaatwasser is. Ik betaal het achteraf contant..." Ondertussen meer dan een jaar na zijn positieve COVID-19 test kan Nicolas Achten nog steeds niet meer dan twee zinnen zingen, zonder achteraf buiten adem te zijn.

 

Beluister het gesprek met Nicolas Achten op maandag 20 december in Music Matters op radio Klara, op Klara.be of in de Klara-app.

 

20/12/2021 Nicolas Achten over Jean-Noël Hamal en zijn Long-COVID-problemen
© VRT/Klara
Nicolas Achten en Olav Grondelaers
© musiwall.uliege.be
De nieuwe CD van Scherzi Musicali en Nicolas Achten

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.