Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Niets is wat het lijkt in 'Every word was once an animal'

Niets is wat het lijkt in 'Every word was once an animal'Kunst & Cultuur

Woensdag ging 'Every word was once an animal' in première. De nieuwe theatervoorstelling van Ontroerend Goed flirt met de dunne grens tussen de waarheid en een andere waarheid. Filip Tielens: “Ontroerend Goed toont hoe moeilijk het is om real en fake te onderscheiden.”
© Ontroerend Goed

Every word was once an animal

Negende keer goeie keer voor Ontroerend Goed. De première van Every word was once an animal was normaal voorzien voor 5 april 2020 maar moest noodgedwongen verschillende keren verschoven worden. Na negen verschuivingen is het nu gelukkig eindelijk gelukt om de voorstelling op te voeren.

Filip Tielens: Ik denk dat ze in tussentijd wel nog aan de voorstelling gewerkt hebben, want net dat voortdurende niet kunnen spelen of de show niet kunnen “openen” is een belangrijk thema in het stuk."

De voorstelling begint wanneer iemand op scène komt, naar de microfoon stapt, de hoogte aanpast en begint te spreken. “Dat is Karolien De Bleser, maar zij kondigt aan dat niet zij niet degene is die de voorstelling zal openen, maar een van haar collega’s. Waarna die collega’s ook een voor een verschijnen en de hete aardappel altijd naar elkaar doorschuiven, alsof het stuk maar nooit écht in première gaat…”

Zo wil Ontroerend Goed niet alleen de analyse van de show maar ook ‘the making of’ in hun voorstelling verwerken. “Daarbij speelt de voorstelling één groot spel met de verwachtingen van wat een voorstelling zogezegd hoort te zijn. Dat er een verhaal, een kern of een boodschap moet zijn bijvoorbeeld, en dat je die als publiek moet begrijpen en ontcijferen. Terwijl de kern van dit stuk net is dat er helemaal geen kern is, zo maken de acteurs ons gaandeweg duidelijk.”

Net als bij een ui – plaatst Ontroerend Goed voortdurend laagjes op elkaar die de kern onzichtbaar maken.
Filip Tielens

In totaal staan er vijf acteurs op scène, drie Belgische en twee Britse spelers. “In hun vele solomomentjes ontmaskeren ze voortdurend de illusie van het theater en de manipulatieve kracht van de acteur. De acteurs maken ons voortdurend wijs dat ze iemand anders spelen dan wij denken dat ze zijn.” Een behoorlijke doolhof, aldus Filip Tielens, maar vooral ”prettig verwarrend.”

"Je zou kunnen zeggen dat het stuk dus doet waar het zelf voor pleit: namelijk één mogelijke interpretatie vermijden en een pleidooi houden voor mysterie en meerduidigheid.”

Filip Tielens over Every word was once an animal

Every word was once an animal van Ontroerend Goed speelt nog tot 29 augustus op Bijloke Wonderland. Alle info en tickets op www.bijloke.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.