Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Streuvels

StreuvelsBlijf verwonderd!

Op 3 oktober 2021 is het precies 150 jaar geleden dat Streuvels geboren werd. We herbeleven zijn eeuw en het oeuvre dat verdient om opnieuw gelezen te worden.
Frank LateurCollectie Stad Antwerpen, Letterenhuis

Stijn Streuvels

Het leven van Frank Lateur omspant bijna een eeuw. Die begon met de opkomst van het houten rijwiel en eindigde na de landing op de maan. Hij was een kleermakerszoon die de bakkersmuts over de haag gooide om schrijver te worden.

Hij had heel wat schilders en kunstenaars onder zijn vrienden. In het Westvlaamse Ingooigem liet hij zijn Lijsternest bouwen en stichtte een gezin. 'Het leven en dood in de ast', 'de vlaschaard' en 'De teleurgang van de waterhoek' behoren tot zijn bekendste werk, al is dat maar een topje van zijn gigantische oeuvre.

Eind de jaren '30 werd Streuvels voorgedragen als kandidaat voor de nobelprijs. Naast schrijver was Streuvels ook een verwoed fotograaf. Dat hij alles zo netjes bijhield maakt zijn archief indrukwekkend. Zijn interesse voor landelijkheid kadert in een algemeen groeiend bewustzijn over de waarde van natuurschoon.Dat hij opereerde in een overwegend katholieke invloedssfeer betekende niet dat hij zich zomaar bij alles neerlegde.

In deze radioreeks in samenwerking met het Letterenhuis, brengen we Streuvels weer tot leven. Met zijn kleindochter Leentje, haar man Ludo Simons, met nazaten van zijn vrienden en dorpsgenoten. Met schrijvers van nu en met kenners als Tom Sintobin, Jeroen Cornilly, Toon Breës en Karel Platteau zoeken we een antwoord op de vraag wat het de moeite waard maakt om Streuvels anderhalve eeuw na zijn geboorte opnieuw te lezen. 

Streuvels, op 3, 10 en 17 oktober van 18 tot 20u, en achteraf als podcast via klara.be of de Klara-app

In samenwerking met:

Streuvels

Een radiodocumentaire van Gudrun De Geyter in samenwerking met het Letterenhuis.

Frank Lateur (1871-1969) was een kleermakerszoon die als bakker schrijver werd en zich het Lijsternest liet bouwen in Ingooigem. Als Stijn Streuvels liet hij een gigantisch oeuvre na met uitschieters als 'De Vlaschaard' en 'Het leven en de dood in den ast'.

Op 3 oktober 2021 is het precies 150 jaar geleden dat Streuvels geboren werd. We herbeleven zijn eeuw en het oeuvre dat verdient om opnieuw gelezen te worden.

Met Streuvels’ kleindochter Leentje Vandemeulebroecke, alias Jo Gisekin. Met kenners Karel Platteau, Tom Sintobin, Ludo Simons, Toon Breës en Jeroen Cornilly. Met schrijvers Koen Peeters, Anne Provoost, Monika Van Paemel, Patrick Lateur en Paul Demets. Met de stem van acteur Bruno Vanden Broecke. Met fotografe Bieke Depoorter, architect Philippe Viérin, stedenbouwkundige Bruno Notteboom en met dorpsgenoten Gerard Eggermont, Kris Supply, Ivan Delezie, Bart Dhaluin, Jan Decock, en met de archiefstem van Streuvels zelf.

Op 3, 10 en 17 oktober van 18 tot 20u, en achteraf als podcast via klara.be of de Klara-app

Presentatie: Gudrun De Geyter

Contact: streuvels@klara.be