Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nieuw op zondag: WinterFred!

Nieuw op zondag: WinterFred!Klassieke muziek

Klaracoryfee Fred Brouwers duikt in zijn memorie én in zijn platenkast op zoek naar de meest sappige en gezapige muziekverhalen uit zijn carrière. En dit in het kader van twintig jaar Klara. Sieglinde Michiel voelt hem aan de tand én houdt hem bij de hand....
vrt

Fred Brouwers

Wist u dat Fred Brouwers wel eens op de lappen ging met violist Philippe Hirschhorn, en zo op een avond in een Grieks restaurant voor het eerst Roby Lakatos zag spelen? Of dat hij ooit chauffeur was voor de Australische mezzosopraan Yvonne Minton?

Op zondag 10 januari staan Lakatos en Minton op het programma, samen met bandoneonist Alfredo Marcucci, maar ook Mozart, De Falla, Mahler en de rauwe, bijzonder aangrijpende teksten van dichter-muzikant Gil Scott-Heron. Allemaal zijn ze op een of andere manier verweven met Freds herinneringen. 

 

"Ik ben na mijn VRT-pensioen nooit weg geweest uit het muziekwereldje. Ook voor Klara heb ik bij tijd en wijle nog regelmatig wat kleinigheden gepresenteerd. Maar deze vraag heeft me toch extra gecharmeerd: in mijn platenkast snuffelen naar de muziek die me al jaren onophoudelijk ontroert en die dan met de luisteraars te mogen delen. Emoties in alle mogelijke facetten, van losgeslagen uitbundigheid tot ingetogen introspectie en alles wat daar tussen ligt. Ik vond het niet enkel een plezierige opdracht, maar ook een bijzonder gemakkelijke. Dit laatste is een poging tot grap, want geloof me dat het ongemeen moeilijk is om te stoppen met kiezen: o ja Rostropovitsj nog! Hoe kan ik De Falla nu zijn vergeten! Joseph Schmidt moet er natuurlijk bij! Chick Corea ook! Fado! Franz Lehar. Is er nog plaats voor Philippe Jaroussky? Handel is een certitude!
Omdat ik van kindsbeen af een muziekomnivoor ben geweest, komt de Klara-filosofie me goed uit. Naast het klassieke repertoire bestaat er nog zoveel moois in de jazz, de volksmuziek, het chanson in de brede zin des woords, de musical.
De muziek dan koppelen aan een terugblik op al die jaren in de warme omgeving van studio’s, concertzalen en musici waarin iedereen alleen maar bezig is met mensen te raken is ook weer dubbel. Ik ben namelijk nooit veel met herinneren bezig geweest. Maar zodra ik op weg geraakte, werd het een fascinerende reis met de teletijdmachine. Er was Klara, maar ook Radio 3, 2, 1, de televisie, de concertzalen, het publiek....... en heel wat restaurants en achteraf-togen. Aan tafel met de blinde Sir Michael Tippett? Waar ontmoette ik Frederic Devreese voor het eerst? De feestelijke sfeer op de brass band kampioenschappen. Die vele Belgische talenten die ik mocht inleiden en interviewen, en vooral van mocht genieten. 
Ik hoop dat ook de luisteraars zes zondagen lang van die trip zullen meegenieten. Daarbij aan de tand gevoeld worden door Sieglinde is geen probleem, ik heb mijn tanden nog allemaal. Door haar bij de hand worden genomen, graag, al heb ik nog geen handleiding nodig. Ik kijk er echt naar uit." - Fred Brouwers

 

Zes zondagen lang vanaf 10 januari (13u-15u). Reacties zijn welkom via winterfred@klara.be

WinterFred

Klaracoryfee Fred Brouwers duikt in zijn memorie én in zijn platenkast op zoek naar de meest sappige en gezapige muziekverhalen uit zijn carrière. En dit in het kader van twintig jaar Klara. Sieglinde Michiel voelt hem aan de tand én houdt hem bij de hand....

Presentatie: Fred Brouwers en Sieglinde Michiel

Samenstelling: Fred Brouwers en Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via winterfred@klara.be

Zes zondagen lang vanaf 10 januari (13u-15u).