Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nieuw zelfportret van Rubens

Nieuw zelfportret van RubensKunst & Cultuur

Na vier decennia is een van de weinige zelfportretten van Rubens opnieuw boven water. Het werk is nu in het Rubenshuis in Antwerpen te zien.
© Ans Brys

Heropgedoken zelfportret van Rubens in het Rubenshuis

In 1600 vertrok Rubens naar Italië om er te werken aan het hof van de Gonzaga’s in Mantua. Na vier jaar maakte hij in opdracht van die familie een altaarstuk als decoratie voor de kapel van de jezuïetenkerk in de stad. Daarin beeldde hij niet alleen de familie af, maar ook zichzelf. Het zelfportret raakte zoek in de loop der jaren, maar de voorstudie bleef bewaard. En die is sinds kort in het Rubenshuis te bezichtigen.

De voorstudie van het zelfportret dook recent op na decennia onder de radar te blijven. In de jaren 70 werd die al eens beschreven door de Britse kunsthistoricus Michael Jaffé. Toen waren er twijfels over de echtheid van het schilderij, maar directeur van het Rubenshuis Ben van Beneden en Arnaut Balis van het Rubenianum concludeerden na recent onderzoek dat het wel degelijk van de hand van Rubens is. Het herontdekte werk maakt nu deel uit van een privécollectie, maar is al voor minstens drie jaar in bruikleen gegeven aan het Rubenshuis.

Het werk is best uniek, want Rubens schilderde in zijn leven weinig zelfportretten. Naast dit ‘nieuwe’ zelfportret zijn er maar vier andere bekend. Een daarvan hangt ook in het Rubenshuis, herkenbaar aan de grote hoed die Rubens daar draagt. Het pas opgedoken zelfportret is het vroegst bekende individuele zelfportret van de Antwerpse schilder. Het brengt een jonge, zelfzekere Rubens in beeld.

Het nieuwe zelfportret van Rubens kan je nu gaan bekijken in het Rubenshuis in Antwerpen. Alle info vind je op hun website.

Sara Debroey over het nieuwe zelfportret van Rubens in het Rubenshuis

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.