Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nieuwe Klara-cd: 'Piazzolla/Galliano: Concertos'

Nieuwe Klara-cd: 'Piazzolla/Galliano: Concertos'Blijf verwonderd!

Op vrijdag 19 januari 2018 bracht Warner Classics een gloednieuwe Klara-cd uit met Gwen Cresens en (het) Brussels Philharmonic onder leiding van Diego Matheuz, met de weinig gespeelde concerto’s voor bandoneon resp. accordeon van Astor Piazzolla en Richard Galliano, naast eigen werk, Granados en Albeniz.
Hoes 'Piazzolla/Galliano: Concertos'

Hoes 'Piazzolla/Galliano: Concertos'

Gwen Cresens is een veelzijdig Belgisch accordeonist/bandoneonist die zich op de meest diverse podia thuis voelt. Hopelijk doet hij dat ook op zaterdag 27 januari, want dan speelt hij met zijn kwartet tijdens Klara in de Singel te Antwerpen (om 15.30u in de Rode zaal).

De cd 'Piazzolla/Galliano: Concertos' is te koop sinds19 januari 2018 bij de gekende webwinkels en bij de gespecialiseerde muziekwinkels. EAN: 5054197949357

Biografie

Hij richtte het Orquesta Tanguedia op, waarmee hij de grens tussen tango en chanson bespeelt, en begeleidde diverse grote artiesten als Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo en Arno. Hij speelde met het Antwerp Symphony Orchestra, het Brussels Philharmonic, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Métropole Orkest, het Vlaams Radio Koor, … Gwen Cresens arrangeert en componeert voor Orquesta Tanguedia, Kommil Foo, de Filharmonie en Boudewijn de Groot.
Hij speelde live samen met en nam op voor Adamo, Rocco Granata, Fernando Lameirinhas, Stéphane Eicher, Axelle Red, Tom Barman, Luciano Pavarotti, Vaya con Dios, Wannes Capelle,
Stef Kamil Carlens, Henny Vrienten, Ute Lemper, Taraf de Haidouks, Riguelle …
Hij werkte samen met choreografen als Alain Platel en Koen Augustijnen van les Ballets C de la B, en werkte veelvuldig mee aan soundtracks.

Sinds kort concerteert hij met een soloprogramma voor accordeon en bandoneon, met eigen werk, eigenzinnige interpretaties van Bach en Grieg,
muziek van Toots Thielemans, en van grootmeester Piazzolla.
Recent richtte hij het Gwen Cresens Quartet op waarmee hij zich in de wereld van de jazzmuziek begeeft.

In het spel van Gwen Cresens wordt het woord ‘genre’ overbodig.
Klassiek vloeit naadloos over in jazz en tango wordt een organisch exponent van de valse musette. Alles in één, in één instrument, in één artiest.
Sigrid Spruyt verwoordt het als volgt : ‘…snijdend door alles heen, merg en been. Ondraaglijk ontroerende bandoneon, waaruit tranen vallen als goddelijke regenparels.
Het wenen van de ziel. Om te janken, zo schoon.’

Tracklist

01. Gwen Cresens - Aconcagua: I. Allegro marcato
02. Gwen Cresens - Aconcagua: II. Moderato
03. Gwen Cresens - Aconcagua: III. Presto
04. Gwen Cresens - Suite Espagnole: La noche anterior
05. Gwen Cresens - 12 Suites Espagnoles, Op. 37: No. 5 Andaluza
06. Gwen Cresens - Suite Espagnole, No. 1, Op. 47: No. 1 Cordoba
07. Gwen Cresens - Opale Concerto: I. Allegro Furioso
08. Gwen Cresens - Opale Concerto: II. Moderato malinconico
09. Gwen Cresens - Opale Concerto: III. Allegro Energico
10. Gwen Cresens - Nobody likes an angry Bunny
11. Gwen Cresens - Pedro y Pedro
12. Gwen Cresens - Oblivion (arranged by Cresens)