Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nieuwe literatuurprijs De Boon!

Nieuwe literatuurprijs De Boon!Blijf verwonderd!

De Boon is een nieuwe Vlaamse literatuurprijs, die op 17 maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt. Het is een jaarlijkse bekroning van het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek in twee categorieën: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Het prijzengeld bedraagt telkens 50.000 euro.

De prijzen krijgen elk een jury, met Martine Tanghe en Brigitte Raskin als juryvoorzitters.

Over precies 1 jaar zullen de Boon voor fictie en literaire fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur voor het eerst worden uitgereikt. De "Boon" dus, met een knipoog naar auteur Louis Paul Boon. Daarmee heeft Vlaanderen na jaren weer een grote literaire prijs.

Nogal wat auteurs bleven afwachtend toen minister-president Jan Jambon in november vorig jaar nieuwe literaire prijzen beloofde. Vandaag klinkt het geluid veel optimistischer na de bekendmaking van de naam, de jury en (vooral) het bijhorende prijzengeld van 50.000 euro per categorie.

Door het hoge bedrag wordt de Boon zelfs meteen een van de meest prestigieuze en belangrijkste prijzen die een Nederlandstalig auteur kan winnen. Samen met de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (de vroegere AKO Literatuurprijs) wordt de Boon een van de Grote Drie. Het zijn de enige drie prijzen die elk 50.000 euro

We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort.
Martine Tanghe, juryvoorzitter

Het is opvallend dat de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur evenveel waard is als de Boon voor fictie en literaire non-fictie. Een bewuste keuze, die een auteur als Bart Moeyaert meteen toejuicht. Moeyaert won eerder de Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel de "Nobelprijs voor de jeugdliteratuur" genoemd.

"Het is ongelooflijk te bejubelen dat het gelijkwaardig wordt behandeld. Het is ook een bedrag om u tegen te zeggen. Zo'n literatuurprijs is altijd geweldig, maar krijgt gewicht en aanzien als een schrijver tijd kan kopen. Tijd om opnieuw te schrijven. Ik hoop dat het een nieuw elan kan betekenen voor de kinder- en jeugdliteratuur."
Martine Tanghe zal de diverse jury van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur voorzitten. Samen kiezen ze tegen december een longlist van vijftien titels uit de boekenoogst van 1 november 2020 tot 31 oktober 2021. "We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort", maakt Tanghe zich sterk. Die longlist verkleint tot een shortlist van vijf in januari, en één enkele winnaar op 17 maart 2022. De prijs wordt daarna jaarlijks uitgereikt.

De ervaring leert me dat een literatuurprijs de bekroonde auteur tijd en vrijheid geeft, precies dat wat een schrijver vleugels geeft.
Brigitte Raskin, juryvoorzitter

De jury voor de Boon voor fictie en literaire non-fictie krijgt auteur Brigitte Raskin als voorzitter. Zij won zelf als debuterend auteur in 1989 de AKO Literatuurprijs voor "Het koekoeksjong" en beseft het belang van zo'n literatuurprijs: "De ervaring leert me dat een literatuurprijs de bekroonde auteur tijd en vrijheid geeft, precies dat wat een schrijver vleugels geeft." Ook deze Boon wordt feestelijk uitgereikt op 17 maart volgend jaar.

Beluister hieronder het gesprek met Brigitte Raskin in Espresso:

Brigitte Raskin over De Boon

Bekijk hieronder de aankondiging van de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen:

Meer op VRT NWS ©

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.