Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nieuwe poëzie zorgt voor een zomers tintje in Klassiek Leeft

Nieuwe poëzie zorgt voor een zomers tintje in Klassiek LeeftKlassieke muziek

Bart Stouten geeft een week lang een aantal minder bekende, soms wat vergeten dichters een plaats in Klassiek Leeft.
Thinkstock Photos

Aan mooie woorden geen gebrek in Klassiek Leeft

Wat zich in de 21e eeuw in huizen en tuinen, in wolken, beek en kristal manifesteert, is een zwakke nagalm van een tijdloze poëzie die op knappe wijze bij nieuwe dichters tot uitdrukking komt, en daar wil ik een plaats voor vinden.’ Aldus Bart Stouten.

Een week lang presenteert hij ons een eigen beeld van de actuele poëzie, een verse ruiker van hedendaagse thematiek, geboren uit zijn welbekende respect voor de uiteenlopende poëtica’s die op zijn rijke gedachtenwereld inwerken.

Nieuw werk van bij ons

 

Zo zal hij inzoomen op de beeldspraak geënt op wetenschappelijke kennis van Wim Vandeleene (maandag 27 juli), de treffende verdichtingen van turbulente ervaring bij Astrid Dewancker (dinsdag 28 juli) en de reis door onvermoede facetten van het leven bij Bart Verstraete (woensdag 29 juli).

Ook de nieuwe Noord-Nederlandse poëzie van Jeroen van Kan (maandag 27 juli) krijgt het heldere spotlicht van Barts tedere zegging. Andere dichters die de selectie haalden zijn Paul Demets (dinsdag 28 juli), Peter Ghyssaert (woensdag 29 juli), Marleen Decree (donderdag 30 juli) en Mustafa Kör (vrijdag 31 juli), telkens met nieuwe poëzie van hen.

Er is ook ruimte voor een minder bekend gedicht van Hans Magnus Enzensberger, zopas vertaald door René Smeets (donderdag 30 juli) en voor een mooie hertaling van het zeer gegeerde oeuvre van Maurice Carême (vrijdag 31 juli).

Poëzie uit Iran

 

‘Perzisch is suiker’ is een gevleugelde uitdrukking waarmee Iraniërs de grote liefde voor hun eeuwenoude taal weergeven. Bart zal de grote aanwezigheid van poëzie in het land waar de moderne poëzie geboren werd, Iran, loven door elke dag (in het derde uur van de uitzending) een onbekend(e) Iranese dichter(es) voor het voetlicht te brengen: de uitermate geliefde Forough Farrokhzad (maandag 27 juli), Reza Baraheni (dinsdag 28 juli) die momenteel in Toronto woont, de eigenzinnige classicus Emran Salahi (woensdag 29 juli), de epische Nima-leerling Siavash Kasraie (donderdag 30 juli) en ‘nieuwe golf’-dichter Masoud Ahmadi (vrijdag 31 juli). 

 

Klassiek Leeft

Uw gedroomde speelruimte voor klassieke muziek met de beste nieuwe vertolkingen van dit ogenblik.

Presentatie: Bart Stouten / Anne-Marie Segers

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klassiekleeft@klara.be

Elke weekdag, telkens van 09 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.