Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nikolaus Harnoncourt dirigeert Beethoven

Nikolaus Harnoncourt dirigeert Beethoven Klassieke muziek

Op zijn nieuwste en waarschijnlijk laatste cd dirigeert Nikolaus Harnoncourt Concentus musicus Wien in de 4de en 5de symfonie van Beethoven. Binnenkort in Klara's Tien en nu al in Maestro.
Een heftig dirigerende Nikolaus Harnoncourt

dirigent Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt (rechts) en z'n 2 musicerende broers
De 3 broers Harnoncourt. Nikolaus helemaal rechts.
Nikolaus Harnoncourt genietend met de ogen dicht
Nikolaus Harnoncourt en op de achtegrond z'n vrouw Alice
Nikolaus Harnoncourt vouwt de handen en buigt zich over de partituur
Nikolaus Harnoncourt, man van muziek en mystiek

Dirigent Nikolaus Harnoncourt zette onlangs een punt achter zijn lange en succesvolle carrière in de muziekwereld. Ooit begonnen als barokcellist ontpopte Harnoncourt zich tot één van de grootste vernieuwers binnen de oude muziek. Maar hij verzette ook bakens in het klassieke en romantische repertoire. Zijn drang om tradities en conventies in vraag te stellen en desnoods te verwerpen, leverde heel avontuurlijke resultaten op. Nikolaus Harnoncourt wordt eind dit jaar 87, is fysiek niet meer in staat om concerten te dirigeren, en leeft samen met zijn 85-jarige vrouw Alice met wie hij vele jaren samen musiceerde. De man is één van de na-oorlogse iconen van de klassieke muziek.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.