Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nog een hele week Klarafestival in Klara Live

Nog een hele week Klarafestival in Klara LiveKlassieke muziek

Nog tot en met vrijdag 29 maart 2019 loopt het Klarafestival, en Klara Live blijft uiteraard ook deze week op post om u volop mee te laten genieten.
© Nicolas Draps

Quatuor Tana

Maandag 25 maart

Een strijkkwartet is een conversatie door vier scherpzinnige mensen, zei Goethe. Vorige week hoorde u het Quatuor Tana al rechtstreeks vanuit Bozar. Maar het eerste concert van de marathon van dit jonge Franse strijkkwartet heeft u nog te goed. Tijdens het inleidende uur van deze uitzending hoort u o.m. een interview met Antoine Maisonhaute, primarius van het kwartet. Om 20u speelt het Tanakwartet twee absolute mijlpalen uit de literatuur voor strijkkwartet. Het concert start met het vierde strijkkwartet van Béla Bartók, dat richtinggevend was voor veel componisten uit de 20e en 21e eeuw. Daarna volgt het strijkkwartet nr. 15, opus 132 van Ludwig van Beethoven. Daarin sloeg Beethoven zowel qua diepgang en expressie als qua vorm een totaal nieuwe weg in.
Opgenomen op 16 maart in Bozar i.h.k.v. het Klarafestival.

Dinsdag 26 maart

Het Klarafestival gaat vanavond naar de Munt voor een uitvoering van The Rake’s Progress van Igor Stravinsky. Barbara Hannigan dirigeert het Ludwig Orchestra. Stravinsky schreef deze opera in 1951 na het zien van een reeks schilderijen over de lotgevallen van Tom Rakewell met wie het onvermijdelijk slecht afloopt wanneer hij zich op sleeptouw laat nemen door Nick Shadow - alias Mephistoteles. Presentator Sylvia Broekaert ontvangt musicoloog Maarten Beirens voor een gesprek en ook dirigente Barbara Hannigan komt even langs tussen zeven en acht voor ze het podium op moet.

Woensdag 27 maart

Supernova stelt jonge ambitieuze ensembles voor, aan het begin van hun carrière. Het Klarafestival èn Klara Live vestigen graag de aandacht op dit jonge talent. Vanavond een selectie uit het concert van 24 maart jl met het duo Vermeulen-Verpoest en het Urban Piano Quartet.

Donderdag 28 maart

Dirigent Theodor Currentzis staat voor vuurwerk: als hij het podium betreedt, gebeurt er iets bijzonders. Dat zal vanavond niet anders zijn: samen met het Koor van de Opera van Perm, zangsolisten, en zijn MusicAeterna Orchestra brengt hij het Requiem van Giuseppe Verdi. Lut Van der Eycken zit voor u in de Klaraloge en volgt het hele gebeuren.

Vrijdag 29 maart

Slotavond van het Klarafestival 2019: Goodbye, hello. De Brexit verhit nu al maanden de gemoederen. Met een uniek literair concert brengen we de eeuwenoude artistieke banden tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland onder de aandacht. Het Aurora Orchestra brengt samen met tenor Ian Bostridge Les Illuminations, van Benjamin Britten, en verder The Protecting Veil van John Taverner. Tussen de muziek in lezen de Britse topauteurs Ali Smith en Jonathan Coe voor uit hun Brexitromans. Sulaiman Addonia, Britse schrijver met Eritrese roots en woonplaats Brussel, voegt er een nieuw kort verhaal aan toe. Met de ‘Afscheidssymfonie’ van Joseph Haydn eindigt het concert met een knipoog. Het ‘Brexit-concert’ onderlijnt wat Europa en het VK verbindt, niet wat verdeelt. Gordel je vast voor een bewogen avond tussen humor en reflectie.
Nicole van Opstal gidst u door dit laatste concert van het Klarafestival 2019, rechtstreeks vanuit Bozar. Vanaf 19u praat zij o.m. met cellist en dirigent Nicolas Altstaedt en met special guest Herman Van Rompuy.

Klara Live - Klarafestival, op maandag 25 maart 2019. Concert met het Quatuor Tana, met strijkkwartetten van Bartók en Beethoven, van 19.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op dinsdag 26 maart 2019. 
The Rake’s Progress van Igor Stravinsky, van 19.00 tot 23.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op woensdag 27 maart 2019. 
Supernova, van 19.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op donderdag 28 maart 2019. 
Dirigent Theodor Currentzis en het Requiem van Giuseppe Verdi - van 19.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op vrijdag 29 maart 2019. Slotavond van het Klarafestival 2019: Goodbye, hello, van 19.00 tot 22.45 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.