Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nog één keer Titaantjes! Nu zondag om 18u.

Nog één keer Titaantjes! Nu zondag om 18u. Blijf verwonderd!

De '3 aardige jongens', Pat Donnez, A.L.Snijders en Tommy Wieringa brengen hulde aan hun favoriete schrijver Nescio.
Pat Donnez, A.L.Snijders en Tommy Wieringa in het Oosterpark

Pat Donnez, A.L.Snijders en Tommy Wieringa in het Oosterpark

'Jongens waren we, maar aardige jongens’: het blijft toch één van de mooiste en beroemdste beginzinnen van de Nederlandse literatuur. Het is de beginzin van de novelle Titaantjes van Nescio.
Veel heeft Nescio bij leven niet geschreven. Buiten een natuurdagboek, bestaat zijn oeuvre maar uit 3 belangrijke novelles : De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Ze zijn als geheel opgenomen in DE CANON. En ze horen ook samen want in feite is het Nescio’s eigen levensgeschiedenis in drie verhalen.


En dan een beetje radiogeschiedenis : ‘Titaantjes’ was ook jarenlang de titel van een radioprogramma van Pat Donnez op Radio 1, zeg maar de voorloper van ‘Berg en Dal’. Nog wetenswaardig is dat 'Berg en Dal' ook de naam is van een plaats in Nederland waar Nescio één van zijn kortverhalen situeert. Toen enkele jaren geleden de novelle ‘Titaantjes’ zijn honderdjarige jubileum vierde kon Pat niet anders dan hulde te brengen aan één van zijn grote inspiratiebronnen. Samen met twee andere Titaantjesverslaafden, de Nederlandse auteurs A.L.Snijders en Tommy Wieringa trok hij naar Amsterdam. O.a. naar de Sarphatistraat die Nescio vernoemt in die andere onsterfelijke zin van hem: “ Behalve den man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter". In het Oosterpark, gaan de drie heren op zoek naar het monumentje dat er voor de Titaantjes is opgericht en lezen ze aan elkaar hun favoriete fragmenten voor.

 


 

Titaantjes

Toen enkele jaren geleden de novelle ‘Titaantjes’ van Nescio zijn honderdjarige jubileum vierde kon Pat Donnez niet anders dan hulde te brengen aan één van zijn grote inspiratiebronnen. Samen met twee andere Titaantjesverslaafden, de Nederlandse auteurs A.L.Snijders en Tommy Wieringa trok hij naar Amsterdam. O.a. naar de Sarphatistraat waarover Nescio deze onsterfelijke zin schreef : “ Behalve den man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter". In het Oosterpark, de plek waar de Titaantjes destijds de wereld overzagen, lezen ze hun favoriete fragmenten voor.

Presentatie: Pat Donnez

Productie: Rolly Smeets - Annick Lesage

Contact: via titaantjes@klara.be of de reageerknop in de Klara-app

Op 6 september 2020 van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.
Nadien is de uitzending te herbeluisteren via klara.be en de Klara-app.