Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nog een laatste week topconcerten in Klara Live: Klarafestival

Nog een laatste week topconcerten in Klara Live: KlarafestivalBlijf verwonderd!

Wat hoort u in de week van 26 maart 2018 in Klara Live: Klarafestival? We zetten het hier op een rij!

James MacMillan (c) Klarafestival

Maandag 26 maart: Supernova 2018 (Théâtre du Vaudeville, opname van 19 maart 2018)

De maidentrip van de twee winnende Supernova-ensembles live op het Klarafestival.

Op 28 januari 2018 bekroonde een jury met ervaren programmatoren uit de Belgische klassieke muziekwereld één Waals en één Vlaams kamermuziekensemble. Voor Vlaanderen: saxofoonkwartet Scarbo, voor Wallonië: Trio O³ dat zich voornamelijk op hedendaagse muziek focust. Sinds maandag 19 maart is hun Belgische toernee gestart.

Dinsdag 27 maart: Een avond met Sergej Rachmaninov

Een avond met Rachmaninov. Vanavond is er uitzonderlijk geen rechtstreeks concert vanuit het Klarafestival. In plaats daarvan preludeert Klara Live op de herdenking van Sergej Rachmaninov. Want morgen is het 75 jaar geleden dat deze grote Russische pianist, dirigent en componist overleed. Klara schenkt de volgende dagen en weken extra aandacht aan zijn muziek. Vanavond krijgt u uitsluitend muziek van Rachmaninov, gespeeld in verschillende concerten in binnen- en buitenland, o.m. op het Klarafestival 2017. Zowel pianomuziek en kamermuziek als het symfonische repertoire komen aan bod. Melancholie is onlosmakelijk verbonden met Rachmaninovs muziektaal. Maar hoe dieper men graaft in het oeuvre van Rachmaninov, hoe meer men merkt dat zijn muziek veel meer is dan enkele halsbrekende wedstrijdconcerto’s en zoeterige melodieën. Ontdek het op Klara.

Woensdag 28 maart: Clair de lune (Flagey)

De Amerikaanse pianist Yefim Bronfman speelde met de grootste orkesten en dirigenten ter wereld, en is ook een befaamd recitalpianist. Vanavond brengt hij in Flagey een gevariëerd programma met Schumann, Debussy en Schubert. Bronfman is een musicus met een lange staat van dienst, en iemand die nooit de behoefte heeft gevoeld zichzelf op de voorgrond te plaatsen: hij wil niet dat de pianist de muziek naar de achtergrond duwt, en zei ooit dat hij er eigenlijk van droomt achter een gordijn te spelen, zodat het publiek de uitvoerder vergeet en zich concentreert op de muziek. Als u vanavond op Klara, klara.be of de Klara-app afstemt zal dat alvast geen probleem zijn!

Donderdag 29 maart: Alles Wieder Gut (Bozar, opname van 25 maart 2018)

Het Oostenrijkse ensemble Franui brengt samen met bariton Florian Boesch een afwisselend programma met liederen van Franz Schubert, Johannes Brahms, Robert Schumann en Gustav Mahler. Zij brengen deze liederen ontdaan van alle franje, herleid tot hun essentie. Bovendien klinken ze in de arrangementen van deze Oostenrijkse ‘banda’ heel anders dan u gewend bent: ‘We willen het kunstlied van zijn voetstuk halen’, zo vat trompettist Andreas Schett de muzikale visie van Franui samen. Een verrassende avond wordt het zeker! 

Vrijdag 30 maart: St Luke Passion - James MacMillan (Bozar)

Dit wordt een beklijvend slotconcert van het Klarafestival. Op deze Goede Vrijdag besluit het Klarafestival dit drie weken lange muziekfeest met de uitvoering van de St Luke Passion van Sir James MacMillan. Die wereldwijd bejubelde componist noemt de kruisiging en de verrijzenis van Christus "de twee belangrijkste dagen in de wereldgeschiedenis." In MacMillans Lucaspassie wordt de rol van de evangelist vertolkt door het koor in plaats van door een solist. Hij ziet bij het evangelie volgens Lukas een focus op thema's als vergiffenis en verlossing. De componist leidt zelf het Danish National Orchestra, het Danish National Concert Choir and Danish Junior Choir in deze Belgische première. Sir James MacMillan komt om 19u15 zelf even langs in de interviewset van presentatrice Nicole Van Opstal. Zij praat ook met musicoloog Jan Christiaens over MacMillan en hedendaagse religieuze muziek. Walter Zinzen, oud-journalist bij VRT, zal als gast van Klara Live: Klarafestival zijn verwachtingen en beleving van deze intense muziek vertellen. U hoort het allemaal rechtstreeks vanuit Bozar in Brussel via Klara, klara.be en de Klara-app.

Meer informatie over het Klarafestival en hoe u aan tickets kan geraken, leest u via klarafestival.be
 

Sander De Keere, Greet Samyn, Lut Van der Eycken, Nicole Van Opstal en Werner Trio brengen verslag uit. Foto © VRT / Geert Van Hoeymissen

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.