Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nog een laatste week topconcerten van het Klarafestival in Klara Live

Nog een laatste week topconcerten van het Klarafestival in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 20 maart in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Campagnebeeld Klarafestival 2017

Klarafestival 2017

Maandag 20 maart

Muzikant, componist, pedagoog en directeur van kunsthuizen; Bernard Foccroulle is het toonbeeld van een complete artiest. Dat is hij vanwege zijn veelzijdigheid, maar nog veel meer vanwege de grote openheid van geest waarmee hij muziek benadert en uitdraagt. Eén overtuiging drijft hem: elke muzieksoort, elk instrument vanuit de eigen specificiteit benaderen, alle facetten ervan aan het licht willen brengen en daar zoveel mogelijk mensen van laten proeven. Ook met dit soloconcert brengt Foccroulle zijn missie in de praktijk. Hij speelt composities van Frescobaldi naast hedendaags werk, met onder andere de première van een nieuwe, eigen creatie!

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Dinsdag 21 maart

KlaraFestival Live: Salaam Syria! In het Arabisch is ‘Salaam’ niet alleen een begroeting, maar ook het woord voor vrede. Aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in Brussel presenteert het Klarafestival het Syrian Expat Orchestra. Dit orkest bestaat uit Syrische musici die noodgedwongen in ballingschap leven en projectmatig concerten spelen. Samen met het Nationaal Orkest van België brengen ze een concert in het teken van verzoening, solidariteit en wederzijds respect. Op het programma staan werken van hedendaagse Syrische componisten, die bijna allemaal voor het eerst in België worden uitgevoerd. Sommige componisten spelen ook zelf mee in het orkest. Verder hoort u werken van Puccini, Casals, Ravel en Henderickx. Ook de Syrische sopraan Lubana Al Quntar, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2000, is soliste. Ivan Meylemans en Ghassan Alabud dirigeren de orkesten. Het concert van vanavond is exemplarisch voor het thema van migratie en ballingschap van deze editie van het Klarafestival.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Woensdag 22 maart

Niemand die zo’n heerlijk brede melodieën kon componeren als de Russische componist Sergej Rachmaninov. De drie stukken op het programma van dit concert zijn het beste bewijs. Zijn muziek is op en top romantisch en lijkt wel gemaakt om nostalgisch bij weg te dromen. In het geval van de Symfonische dansen is dat behoorlijk letterlijk te nemen. Met de Symfonische dansen, het laatste werk dat Rachmaninov aan het papier toevertrouwde, blikte de componist nostalgisch terug op zijn verleden. De compositie is een muzikaal testament, de ultieme inspanning van Rachmaninov die zich zijn leven en loopbaan voor de geest haalt. Dat doet hij met vele virtuoze en handig verborgen verwijzingen naar thema’s uit vroegere werken. Op dit concert hoor je het werk in een bijzondere versie voor twee piano’s. Aleksandar Madžar en Alexander Melnikov, dit seizoen in de kijker bij BOZAR met een portret, vormen het perfecte duo voor dit werk.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Donderdag 23 maart

Vandaag is er hoog bezoek in het Klarafestival. De New York Philharmonic is een van beste symfonieorkesten ter wereld, gevormd door legendarische dirigenten als Mahler, Toscanini, Bernstein en Boulez. Chef-dirigent Alan Gilbert koos ervoor het concert te beginnen met een vrolijk Amerikaans werk: The Chairman Dances van John Adams, een stuk afgeleid uit zijn opera ‘Nixon in China’. Violist Frank Peter Zimmermann speelt het Eerste vioolconcerto van Sergej Prokofiev, geschreven in het revolutiejaar 1917. Kort daarna verbleef de componist enkele jaren in Amerika. Na de pauze speelt de New York Philharmonic de Symphonie fantastique van Hector Berlioz, een van de meest revolutionaire orkestwerken uit de Westerse muziekgeschiedenis.
Live vanuit de nieuwe Koningin Elisabethzaal in Anwerpen.
Dirigent Alan Gilbert en violist Frank Peter Zimmermann praten met Lut Van der Eycken voor het begin van het concert. Onze gaste vanavond is Karen Moeskops, directeur van het Red Star Line Museum.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Vrijdag 24 maart

Het slotconcert van het Klarafestival 2017 rechtstreeks vanuit Bozar: het Rotterdams Philharmonisch Orkest met dirigent Yannick Nézet-Séguin en pianist Khatia Buniatishvili in een schitterend programma: Buniatishvili speelt Gershwins' Rhapsody in Blue, het orkest start met de symfonische suite uit "On the Waterfront" van Leonard Bernstein, en eindigt met de Symfonische Dansen van Sergei Rachmaninov. Gastvrouw in de Klaraloge is Nicole Van Opstal.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Klarafestival 2017

Vanaf 9 maart staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: klarafestival@klara.be