Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
🏆 Wie verdient de Klara 'Iedereen Klassiek'-Prijs 2020? Nomineer uw favoriet!

🏆 Wie verdient de Klara 'Iedereen Klassiek'-Prijs 2020? Nomineer uw favoriet!Blijf verwonderd!

Sinds 2015 reikt Klara de 'Iedereen Klassiek'-Prijs uit. Dat is een publieksprijs die naar een man, vrouw of vereniging gaat die de passie voor klassieke muziek doet oplaaien, die moeilijk te bereiken doelgroepen in contact kunnen brengen met klassieke muziek, die bevlogen en toegankelijk over klassieke muziek praten zodat iedereen aan zijn/haar lippen hangt. Ambassadeurs van de klassieke muziek die meestal belangeloos hun passie volgen. Nomineer nu uw favoriet!

Wie verdient de Klara 'Iedereen Klassiek'-Prijs 2020? Nomineer uw favoriet!

En laat ons weten wie volgens u deze nobele prijs verdient! U mag uiteraard een persoon of vereniging nomineren waar u zelf bij betrokken bent, maar ook een evenement of persoon waarmee u gewoon als 'toeschouwer' in contact bent gekomen.

Klik hieronder op 'Nomineer uw kandidaat'

Winnaars vorige edities

2015: OpMaat deFilharmonie

(shortlist met: We Share Music, Gent Festival Van Vlaanderen en Jeugd en Muziek)

Jury: Voor niet één maar meerdere originele initiatieven voor kinderen, jongeren en mensen in kwetsbare posities. En dat al vele jaren.

Onder de noemer ‘opMaat’ laat deFilharmonie kinderen, jongeren en mensen in kwetsbare posities participeren aan hun concerten, enthousiasmeren ze het publiek van de toekomst en bouwen ze mee aan een duurzame cultuurbeleving. deFilharmonie geeft in de breedste zin van het woord een opMaat. Want net zoals in de muziek een opmaat het begin van iets groots belooft, kunnen deze projecten de start zijn van een levenslange passie voor klassiek. De lijst van initiatieven is lang: opMaatorkest, Re-Mix Orchestra, Re-Mix XXL, deOrkestacademie, deFilharmonie Mobiel, Klassiek in de Stad, KIDconcerten, KIDsite, OORcolleges.

2016: Marc Erkens

(shortlist met Acoustic Power en Correspondances)

Jury: Je hebt van die mensen wiens bevlogenheid en enthousiasme meteen effect hebben op de luisteraars. Marc Erkens is er zo één. Hij mag dan wel Opleidingshoofd Muziek op de Leuvense campus Lemmens van de LUCA School of Arts zijn, zijn hart ligt bij het vertellen over muziek: onderhoudend, helder, historisch en muzikaal onderlegd. Liefst gedemonstreerd aan de piano. Want hij is ook een volleerd pianist. Na zijn opmerkelijke passage in ‘Culture Club’ op Canvas (2016) met zijn beschouwingen rond de taal van klassieke muziek, werd hij meteen opgemerkt. In een HUMO-interview zegt hij: ‘Op mijn 20ste stond ik voor klassen vol pubers, en werd ik aanvankelijk uitgelachen toen ik opdraafde met een goedbedoelde Beethoven-sonate. Ik ben toen gaan nadenken over hoe ik mijn materiaal kon verkopen aan die gasten, en die bevlogenheid ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Ik ben blij dat m’n enthousiasme aanstekelijk werkt: er kunnen nooit genoeg muziekambassadeurs zijn.’

2018: Thomas Vanderveken 

Jury: Iedereen Klassiek, dat is een radioprogramma.
Iedereen Klassiek, dat zijn ook boeken en cd’s.
Iedereen Klassiek, dat is een feestelijke dag in het Concertgebouw en heel Brugge, met duizenden bezoekers.
Iedereen Klassiek, dat is een YouTube-kanaal waar Sander De Keere in 15 minuten de 9de van Beethoven uitgelegd krijg.
Iedereen Klassiek, dat was even ook televisie, toen een radio- en TV-presentator en kersverse vader aankondigde dat hij zich een jaar de tijd gaf om een pianoconcerto onder de knie te krijgen: dat van Grieg nog wel, en met steun en advies van velen. Maar heel Vlaanderen was in de ban van zijn stunt. Ook andere muzikanten gingen de uitdaging aan. En het resultaat was Iedereen Klassiek, weliswaar met een andere titel: want niemand speelde het ooit zo hard, ging zo in het rood en uit de bol, voor het oog van iedereen.
De Iedereen Klassiek-prijs is voor de maker van een TV-programma. Op Canvas. De waardige opvolger van Marc Erkens: Thomas Vanderveken!

2019: Jef Cleymans (C-koren Ekeren)

Jury: Voor het eerst heeft Klara ‘een missionaris van de klassieke muziek’ gezocht en gevonden. In Ekeren dan nog wel, bij een man, een gewezen onderpastoor, die nu al 50 jaar belangeloos zijn passie heeft gevolgd en zo een heleboel anderen heeft begeesterd. Zijn naam: Jef Cleymans, dirigent en oprichter van de C-koren. In die 50 jaren heeft hij meer dan 2000 zangers uit de regio Noord-Antwerpen laten zingen en zo de smaak van muziek doorgegeven. De C-koren bestaan nu uit 8 koren van hoge kwaliteit met meer dan 350 zingende leden. En altijd is alles prima georganiseerd. Een fijne sfeer zorgt mee voor het succes en de blijvende groei. Koor en Stem schaart zich helemaal achter de bekroning van deze kwieke 80-er die nu zelf nog meezingt in de gregoriaanse afdeling.