Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nominaties Golden Globes zijn bekend

Nominaties Golden Globes zijn bekendKunst & Cultuur

De Netflix-film "Mank" is met zes nominaties de koploper bij de felbegeerde Golden Globes. Dat zijn de belangrijkste film- en tv-prijzen na de Oscars en Emmy Awards. Bij de tv-series leidt "The crown" de prijzendans. In de categorie beste regisseur wordt dit jaar ook geschiedenis geschreven: voor het eerst maken drie vrouwen kans.
Golden Globe-beeldjes © HFPA

De nominaties voor de Golden Globes schrijven dit jaar geschiedenis

Onder anderen actrice Sarah Jessica Parker mocht vanuit haar woonkamer bekendmaken welke films en series eind deze maand meedingen naar een beeldje. Door de coronacrisis zal de prijsuitreiking op 28 februari immers een virtuele show worden.

Wie maakt kans?
De zwart-witfilm "Mank" van David Fincher is zes keer genomineerd en belicht de gouden eeuw in Hollywood. De film toont scenarist Herman J. Mankiewiz en de creatie van de wereldvermaarde film "Citizen Kane" van Orson Welles. "The trial of the Chicago 7" van Aaron Sorkin volgt met vijf nominaties en zoomt in op het schijnproces tegen zeven leiders van de anti-Vietnamprotesten tijdens de Democratische Conventie van 1968.

Het podium wordt vervolledigd door "The father" (Florian Zeller), "Nomadland" (Chloe Zhao) en "Promising young woman" (Emerald Fennel) die elk drie nominaties wisten te strikken.
De serie "The crown" over de geschiedenis van het Britse koningshuis maakt kans op zes Globes, onder meer voor de bijrol van Gillian Anderson als premier Margaret Thatcher en Helena Bonham-Carter als prinses Margaret. Ook "The Mandalorian", "Lovecraft country", "Ozark" en "Ratched" zijn genomineerd in de categorie beste tv-serie. Netflix kreeg maar liefst 42 nominaties (22 voor films, 20 voor series) en duikt daarmee - net zoals vorig jaar - weer in de favorietenrol.
Bekijk hier de volledige lijst van nominaties.

Regisseuses en postume nominatie
Vorig jaar kregen de Globes de wind van voren omdat geen enkele vrouw genomineerd werd als beste regisseur. Dit jaar maken ze een inhaalbeweging: Chloe Zhao ("Nomadland"), Emerald Fennell ("Promising young woman") en Regina King ("One night in Miami") zijn genomineerd.

Voor het eerst in 77 jaar maakt meer dan één vrouw kans in die belangrijke categorie. In het verleden slaagden in totaal slechts vijf regisseuses erin om een nominatie te kapen. De enige regisseuse die ooit ook een Globes won, was Barbra Streisand voor "Yentl" in 1984.

Emerald Fennell is dus genomineerd, en dat voor haar regiedebuut. Fennell is ook bekend als actrice en scenariste, ze speelt in de serie "The crown" Camilla Parker Bowles en ze schreef mee aan het tweede seizoen van de serie "Killing Eve".

Eveneens opvallend: Chadwick Boseman heeft postuum een nominatie beet voor zijn laatste rol in de film "Ma Rainey's black bottom". Boseman is het best bekend als Marvel-superheld "Black panther". Hij stierf vorig jaar onverwachts na een discrete strijd tegen kanker.

Bron: VRT NWS.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.