Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu een museumbezoek weer mag: dé museumtips!

Nu een museumbezoek weer mag: dé museumtips!Kunst & Cultuur

Musea mogen eindelijk weer open en daar zijn wij alleen maar blij om. Toch opent nog niet elk museum opnieuw de deuren. Wij zetten op een rijtje welke grote musea je wel al opnieuw kan bezoeken. Reserveer alvast een tijdslot bij je favoriete museum!
Ook Bozar opent opnieuw de deuren en verlengt de Keith Haring expo© Keith Haring Foundation

Ook Bozar opent opnieuw de deuren en verlengt de Keith Haring expo.

Vanaf maandag mag je weer een museum bezoeken van de Nationale Veiligheidsraad. Helemaal normaal zal het evenwel nog niet voelen, want er zijn strikte regels.

Zo moet je vooraf moet een ticket reserveren, contactloos betalen en een museum bezoeken kan enkel individueel of met je bubbel. Afstand houden blijft de regel.

Sommige musea nemen nog extra maatregelen. Zo verplichten de Brugse musea mondmaskers voor het publiek. Raadpleeg dus zeker goed de website van het museum vóór je bezoek en hou voor alle zekerheid een mondmasker achter de hand.

 

'Rodin, Meunier & Minne' in M

Museum M Leuven

Museum M heropent, en hoe! Ze openen hun deuren met een spiksplinternieuwe expo: 'Rodin, Meunier & Minne'. Nog tot 30 augustus.

www.mleuven.be

© Vanfleteren
30 jaar Vanfleteren in FOMU

FOMU Antwerpen

Stephan Vanfleteren blijft nog even hangen in FOMU. Nog tot 13 september kan je zijn retrospectieve bezoeken.

www.fomu.be

➤ Meer Stephan Vanfleteren?

Herbeluister De Liefhebber, waar de fotograaf te gast was: "Voor één keer, zonder camera maar met zijn favoriete muziek."

 

© de Gruyter & Thys
Mondo Cane

Bozar Brussel

Bij Bozar verlengen ze alle lopende tentoonstellingen tot 21 juli. Zo krijgt iedereen nog de kans krijgt om oog in oog te staan met de topwerken van Keith Haring en de poppen en verhalen van Mondo Cane. Bozar pakt ook uit met een nieuwe expo van de Belgische kunstenares Jacqueline Mesmaeker.

www.bozar.be

➤ Meer over Mondo Cane?

Chantal Pattyn tipt Mondo Cane: “Jos De Gruyter en Harald Thys hebben er iets moois van gemaakt. Een van de beste tentoonstellingen op dit moment.”

➤ Meer over Keith Haring?

Herbeluister de Pompidou uitzending, waar Chuck Hargrove, kunstenaar en goede vriend van Keith Haring, langskwam.

 

© M HKA
Overzichtsexpo Els Dietvorst

M HKA

Het M HKA plaatst de Antwerpse kunstenares Els Dietvorst in de spotlights met haar eerste overzichtstentoonstelling, die ze meteen verlengen tot 30 augustus.

www.muhka.be

➤ Meer Els Dietvorst?

Herbeluister de Pompidou uitzending met Els Dietvorst over haar expo 'Dooltocht/ A desperate guest to find a base for hope' in het M HKA.

 

© Ans Brys
Portiek Rubenshuis

Rubenshuis Antwerpen

Het Rubenshuis won onlangs één van de grootste erfgoedprijzen ter wereld: de Europa Nostra Award. Deze prijs ontvingen ze voor hun restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen. En die kan je nu zelf opnieuw bezoeken!

www.rubenshuis.be

© Musea Brugge
Groeningemuseum

Musea Brugge

Zak af naar Brugge om het vernieuwde Groeningemuseum te ontdekken én voor de expo rond Van Eyck die er loopt.

www.visitbruges.be

➤ Meer over Van Eyck in Bruges?

Curator Till-Holger Borchert, directeur van Musea Brugge, kwam langs in Espresso: “We hebben een expo gemaakt over zijn leven in Brugge.”

 

© Wiels
Wolfgang Tillmans, Wet Room, Gloves

Wiels Brussel

Ook Wiels heropent. De moeite om langs te gaan, want de eerste solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans in België is er te zien.

www.wiels.be

➤ Meer over Wolfgang Tillmans?

Herbeluister de Pompidou uitzending: Nicky Aerts praat met Dirk Snauwaert over de tentoonstelling van Wolfgang Tillmans in Wiels.

 

© D.Pauwels
Kris Martin Bee, 2009

S.M.A.K.

Naast de vaste collectie, presenteert S.M.A.K. de eerste overzichtstentoonstelling van de Belgische kunstenaar Kris Martin in eigen land. Die ging bijna meteen na de opening in lockdown, maar is nu gelukkig weer te bezoeken. EXIT, nog tot 3 januari 2021.

www.smak.be

➤ Meer over Kris Martin?

Herbeluister de Pompidou uitzending: Nicky Aerts praat met Kris Martin over zijn overzichtsexpo EXIT. Over zijn fascinatie voor de kunstgeschiedenis en het werk van de gebroeders Van Eyck, maar ook vertrouwde thema's als vergankelijkheid en dood.

 

Mu.ZEE

Mu.ZEE Oostende

Goed nieuws voor de Oostendenaars, want vanaf 19 april openen ook Mu.ZEE en het Permekemuseum opnieuw de deuren.

www.muzee.be

Middelheimmuseum

Middelheimmuseum

Een wandeling in het kunstpark is weer mogelijk. Het kasteel blijft wel nog gesloten.

www.middelheimmuseum.be

© STAM
Ondergronds in de stad

STAM Gent

Tip: hun expo 'Ondergronds in de stad.' Want weet je wat er allemaal gebeurt in de grond onder onze voeten? Het Gentse stadsmuseum STAM spit het uit, nog tot 22 september.

www.stamgent.be

➤ Meer over Ondergronds in de stad?

Espresso daalde af met Rotor-architect Lionel Devlieger: " De metromug is een muggensoort die zich heeft ontwikkeld in de Londense metronetwerk. Het is mug die zich uitsluitend voedt met het bloed van muizen, ratten en mensen."

 

© Modemuseum Hasselt
Expo SMUK

Modemuseum Hasselt

Modemuseum Hasselt verlengt de expo SMUK tot 30 augustus. Eent uitstap in een wereld vol borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa.

www.modemuseumhasselt.be

Old Masters Museum

KMSKB

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Brussel openen voorlopig alleen het Old Masters Museum. De andere collecties zullen later volgen.

www.fine-arts-museum.be

© MAS
Cool Japan

MAS

Naruto, Sailor Moon, Hello Kitty en de kleurrijke Kawaii, het MAS kleurt nog even langer rood-wit want de expo 'Cool Japan' is verlengd tot 10 augustus.

www.mas.be

© Museum Plantin Moretus
Christoffel Plantijn

Museum Plantin-Moretus

2020 is het Christoffel Plantijn feestjaar voor het museum Plantin-Moretus. Het was een rare start, maar dat halen ze nu helemaal in.

www.plantinmoretus.be

➤ Meer over Christoffel Plantijn?

Clara belde in Espresso met Iris Kockelbergh, directrice van Museum Plantin Moretus, over 500 jaar Christoffel Plantijn en hun feestjaar. Iris Kockelbergh: "Het is eigenlijk helemaal niet zeker dat Plantijn 500 jaar geleden is geboren."

 

© Design Museum Gent
Kleureyck

Design Museum Gent

Ook Design Museum Gent kleurt Van Eyck. Letterlijk, met de expo 'Kleureyck' over van Eycks kleuren in design.

www.designmuseumgent.be

 

rr VRT
Expo Op losse schroeven

Museum Dr. Guislain

De permanente tentoonstelling van het Museum Dr. Guislain kreeg een tijd geleden een grondige make-over. En ook hun tijdelijke expo 'Op losse schroeven' is de moeite, op zoek naar wat ons verstoort.

www.museumdrguislain.be

➤ Meer over 'Op losse schroeven'?

Bart Marius, artistiek leider van Museum Dr. Guislain, nam Clara in Espresso mee door de expo 'Op losse schroeven'.

 

© AfricaMuseum
Expo Weergaloze Kunst

AfricaMuseum

Naast de permanente collectie kan je ook nog steeds de expo “Weergaloze kunst. Betoverende objecten uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika” bezoeken.

www.africamuseum.be

➤ De heropening van het AfricaMuseum herbeleven?

Pompidou zoomde in op de heropening van het AfricaMuseum met vijf afleveringen over Congo. Chantal Pattyn en Nicky Aerts gaan op zoek naar de naweeën van het koloniale tijdperk, de kunstwereld in Kinshasa en de Congolese diaspora in België.

 

© Joods Museum
Expo Joodse kunstenaars in België

Joods Museum

In de zaal op de tweede verdieping verzamelde het Joods Museum een selectie van werken van Belgische joodse kunstenaars uit hun collectie.

www.mjb-jmb.org

 

© Kasteel van Gaasbeek
Last Call for Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek

De heropening van Kasteel van Gaasbeek is meteen ook een last call. Het kasteel is namelijk nog tot 30 augustus te bezoeken, daarna sluit het tot 2023 voor restauratiewerken.

www.kasteelvangaasbeek.be

© Olmo Peeters
Z33

Z33 Hasselt

Hasselt heeft opnieuw een kunstentempel met grote uitstraling! Er stond een groot openingsfeest van het getransformeerde Z33 gepland 14 maart. Die opening moest helaas worden uitgesteld, maar nu kan Z33 gelukkig wel terug de deuren openen. Het grote feest is voor later.

www.z33.be

© L. Monsaert
Blind date

Snijders & Rockoxhuis

Ga eens op blind date met een portret. De expo Blind Date toont de geschiedenis van de Vlaamse portretkunst, nog tot eind 2020.

www.snijdersrockoxhuis.be

Een werk uit de tijdelijke tentoonstelling Mappa Mundi© Thibault De Schepper
The World and the Earth, Rudi Mantofani, 2009-2012

Villa Empain

Ook Villa Empain opende weer zijn deuren. Nog tot 4 oktober is daar de tentoonstelling Mappa Mundi te bezichtigen, over cartografie in een hedendaags jasje.

www.villaempain.com

 

© In Flanders Fields
In Flanders Fields

In Flanders Fields Museum

In Ieper kan je opnieuw door het interactieve museum over de Eerste Wereldoorlog wandelen. De tijdelijke tentoonstelling Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog ging er ook terug van start.

www.inflandersfields.be

 

© Kazerne Dossin
Auschwitz.camp

Kazerne Dossin

Goed nieuws, want de tijdelijke tentoonstelling Auschwitz.camp in de Kazerne Dossin is verlengd tot 6 september 2020. De expo vertelt een ongekend verhaal van de Poolse stad, dat verder reikt dan het kamp alleen.

www.kazernedossin.eu

➤ Meer over Auschwitz.camp?

Herbeluister de Pompidou uitzending met Christophe Busch en Hans Citroen over Auschwitz.camp. Ze vertelden over hun aanpak en aandachtspunten van de tijdelijke expo. 

 

Op UIT in Vlaanderen vind je de volledige lijst met musea die weer open gaan.

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.