Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu vrijdag op Klara: De Mattheuspassie

Nu vrijdag op Klara: De MattheuspassieKlassieke muziek

In Maestro kan u nu vrijdag, 30 maart 2018 luisteren naar de Mattheuspassie van Bach met La Petite Bande met Sigiswald Kuijken. Meteen na het nieuws van 14.00 uur.

Sigiswald Kuijken. Foto © rr

Voor de bezoekers van onze website hebben we nog iets extra in petto. Hieronder kan u namelijk kijken naar de "historische" uitvoering uit 1989 (audiovisueel verbeterd in 1996), waarin René Jacobs (te gast als dirigent op het KlaraFestival 2016) nog contratenor is en in de Mattheuspassie ‘Erbarme dich’ zingt. In 1989 nam de BRT in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk voor de eerste keer een integrale uitvoering van de Mattheuspassie op. In wat toen nog een "authentieke bezetting' heette. Het was meteen het dirigeerdebut van Sigiswald Kuijken die tot dan toe concertmeester was van La Petite Bande en hier als dirigent insprong voor Gustav Leonardt. Het moet één van de laatste televisie-opnames zijn geweest met Max Van Egmond als Christus, en één der eerste met Christophe Prégardien als Evangelist. Waarschijnlijk is ook René Jacobs nadien niet veel meer gezien als altus. En deze Mattheuspassie is ook zeker de enige waar Sigiswald Kuijken werkte met knapen- in plaats van vrouwenstemmen, met die van het Tölzer Knabenchor. Klaus Mertens en Markus Schäfer waren er toen ook al bij. Een opname die ondertussen zelf historisch is geworden.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.