Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nuits d'été in de week van 6 juli

Nuits d'été in de week van 6 juliKlassieke muziek

Nuits d’été gaat verder met spraakmakende live opnames, o.a. van de 17-jarige celliste Jacqueline du Pré en de 22-jarige Benjamin Grosvener. Wat een talenten! In de reeks Vlaamse en Belgische componisten komen weer 5 nieuwe namen aan bod, o.m. de jarige André Laporte.
sepia portret van August De Boeck© rr

August De Boeck: de componist uit Merchtem, op 6 juli in Nuits d'été

Maandag 6 juli

August De Boeck was ontegensprekelijk een van de meest vooraanstaande Belgische componisten van het begin van de twintigste eeuw. Hij schreef ongeveer 400 composities gaande van kleine karakterstukken voor piano tot concerti en opera's. Op maandag 6 juli horen we naast zijn bekende Dahomese rapsodie ook zijn concerto voor piano en orkest, een transcriptie van het originele concerto dat geschreven werd voor Hans-klavier. De live-cd van de dag is de opname met het Mahler Chamber Orchestra onder de leiding van zijn oprichter Claudio Abbado in de eerste serenade op. 11 van Johannes Brahms.

Dinsdag 7 juli

In april 1992, 10 maanden voor zijn overlijden, voltooide Karel Goeyvaerts zijn opera Aquarius. Het was zijn levenswerk: hij had er meer dan 10 jaar over nagedacht en aan gewerkt. Alle opdrachten die hij kreeg in die periode zag hij in het kader van dat ene, grote project dat hem vooral ook inhoudelijk nauw aan het hart lag: de hoop op een nieuw tijdperk, een nieuwe mens, in een nieuwe, betere wereld. In Nuits d'été vanavond een fragment uit deze opera, naast Goeyvaerts' Litanie I voor piano: een werk dat geïnspireerd is op de gelijknamige gebedsvorm, die ook een repetitief karakter heeft.
Onze live-opname komt uit eigen huis: in 2015 was Benjamin Grosvenor te gast op de Pianodays in Flagey, en Klara was er bij. Hij was toen 22 en verraste ons met zijn vanzelfsprekend muzikaal naturel. We horen hem in Chopin en Rodrigo.

Woensdag 8 juli

Godfried Devreese, de vader van componist Frédéric, werd geboren in Kortrijk in 1893. Hij studeerde onder meer bij Paul Gilson, verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk, en halverwege de jaren '20 vinden we hem terug in het Amsterdamse Concertgebouworkest. In 1930 werd hij directeur van Stedelijk Conservatorium van Mechelen, en lag daar mee aan de basis van de uitbouw van het Mechelse muziekleven. In zijn Amsterdamse tijd maakt Godfried Devreese uitgebreid kennis met het hele symfonische repertoire, van barok tot eigentijds. Zijn eerste grote orkestwerk, Tombelène, werkte hij af in 1926. Dit werk kan u vanavond beluisteren in Nuits d'été.
Onze live opname komt van het London Symphony Orchestra en Sibeliuskenner Colin Davis.

Donderdag 9 juli

"Een dichter van het klavier", met een perfecte techniek en "de mooiste aanslag die ik ooit hoorde", zo beschreven tijdgenoten pianovirtuoos Emmanuel Durlet. Als 19-jarige trok hij naar Wenen om te studeren bij de beroemde Leopold Godowsky. Beide hadden een voorliefde voor het 18e-eeuwse klavecimbelrepertoire dat ze veelvuldig voor piano bewerkten. Om die reden kozen we als aanvulling enkele expressieve aria's van Nicola Porpora en Leonardo Leo uit een live opname met mezzosopraan Ann Hallenberg. Les Talens Lyriques staat onder leiding van Christophe Rousset.

Vrijdag 10 juli

Vanavond komen in Nuits d'été twee virtuozen aan bod. De 17-jarige celliste Jacqueline du Pré speelt het celloconcerto van Edward Elgar, in een live-opnam uit 1962. Elf jaar later maakte multiple sclerose een abrupt en dramatisch einde aan haar korte carrière.
De beste uitvoerder van mijn muziek! Dat zei Edvard Grieg over pianovirtuoos en componist Arthur De Greef (1862-1940). Hij droeg er zelfs een van zijn werken aan op. De Greef studeerde in Brussel maar vervolmaakte zich in Weimar bij de beroemde Franz Liszt. Als pianovirtuoos reisde hij de wereld rond. In Parijs gaf hij ook concerten over de geschiedenis van de klaviermuziek. Dit programma brengt klassieke muziek bij de avondschemering. Dus mocht, naast het 2e pianoconcerto ook Coucher de soleil van Arthur De Greef vanavond niet ontbreken...

Zaterdag 11 juli

Op deze 11de juli extra veel aandacht voor Vlaamse componisten en Vlaamse uitvoerders. We grijpen terug naar Klara in deSingel eerder dit jaar voor een uitvoering door het Symfonieorkest Vlaanderen van de Vijfde Symfonie van Ludwig Van Beethoven. Meer Beethoven van André De Groote: eerder dit jaar verscheen bij Etcetera een 10-delige CD-box ter ere van de 80ste verjaardag van deze zeer gerespecteerde pianist. André Laporte is morgen dan weer jarig: hij wordt 89. We luisteren naar zijn concertouverture 'De ekster op de galg' en naar een werk voor klarinetsolo met de onovertroffen Walter Boeykens 'Reflections/Inner Space'. Het wordt een feestelijke 11-juli uitzending!

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.