Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nuits d’été en 11 juli: een staycation op Klara

Nuits d’été en 11 juli: een staycation op KlaraKlassieke muziek

De titel van het zomeravondprogramma mag dan niet heel Vlaams klinken – die hebben we geleend van het gelijknamige werk van Hector Berlioz en Théophile Gautier. Toch kleurt Nuits d'été deze zomer heel Vlaams, met elke dag aandacht voor Vlaamse musici en Vlaamse componisten. Een muzikale vakantie in eigen land dus.
portretfoto van André Laporte© Matrix

André Laporte: te horen op 11 juli, 89 op 12 juli

Die belangstelling hebben onze musici verdiend, want ze kreunden onder de lockdown, maar geven ook blijk van een enorme veerkracht. Hoedje af. Dus kiest ook ons zomeravondprogramma op deze 11de juli nog méér voor een Vlaamse cast.
We grijpen terug naar Klara in deSingel eerder dit jaar voor een uitvoering door het Symfonieorkest Vlaanderen van de Vijfde Symfonie van Ludwig Van Beethoven.
Meer Beethoven van André De Groote: eerder dit jaar verscheen bij Etcetera een 10-delige CD-box ter ere van de 80ste verjaardag van deze zeer gerespecteerde pianist.

Componist André Laporte is morgen dan weer jarig: hij wordt 89. Reeds als student was hij zeer internationaal gericht. Door zijn doorgedreven interesse en mede door zijn functies bij de toenmalige BRT heeft hij het Belgische muziekleven decennialang bijzonder intensief gevolgd, en dat doet hij nog steeds.
We luisteren naar zijn concertouverture 'De ekster op de galg'. Daarvoor inspireerde hij zich op het gelijknamige doek van Pieter Brueghel en het toneelstuk La pie sur le gibet van Michel de Ghelderode. Hoge strijkers, plechtige koralen, een schetterende ekster en een vleugje Till Eulenspiegel: het zit er allemaal in. We horen ook de onovertroffen klarinettist Walter Boeykens met 'Reflections/Inner Space Music' voor klarinet solo, een compositie van André Laporte uit 1970. Gelukkige verjaardag, André!

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.