Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nuits d'été en Klara Live in de week van 20 juli

Nuits d'été en Klara Live in de week van 20 juliKlassieke muziek

Een voorzichtige opstart van concerten in Klara Live en een nieuwe portie Belgische muziek en uitvoerders in Nuits d’été: dat brengt ons de week van 20 juli. Een grote concertzaal met daarin 200 mensen: het is bevreemdend, maar we blijven hoopvol, met tweemaal Klara Live deze week. In deze week tellen we ook vier uitzendingen van Nuits d’été, met boeiende live-opnamen en componisten August Verbesselt, Matthias Coppens, Jef Van Hoof, Lucien Goethals en Louis De Meester.
silhouet van Andrey Baranov met viool

Andrey Baranov: op 25 juli in Klara Live

Maandag 20 juli

August Verbesselt schreef voornamelijk voor symfonisch orkest. Als solo-fluitist van de toenmalige Vlaamse Opera kende hij de mogelijkheden van een orkest als geen ander. Rond zijn vijfendertigste ontdekt hij de atonaliteit, "maar zo erg was dat niet" zegt hij zelf in een interview. Hij wilde in de eerste plaats sferen scheppen. We horen zijn klarinetconcerto met Walter Boeykens als solist.
In de het eerste strijkkwartet van Robert Schumann herken je zowel de intimiteit van zijn liederen als de thematische ontwikkeling die hij van Beethoven opstak. "Alles erin is helder, nieuw, meesterlijk uitgewerkt" schreef Clara Schumann in haar dagboek en zo klinkt het ook in deze live opname van het Elias String Quartet.
 

Dinsdag 21 juli – Klara Live

Het is een jaarlijkse traditie: het concert n.a.v. de Nationale Feestdag, bijgewoond door het vorstenpaar. Ook dit jaar tekent een Belgische cast voor een feestelijk concert, met werken van Mozart, Bernstein, Copland en Eugène Ysaÿe, de peetvader van de Koningin Elisabethwedstrijd. Solisten Jodie Devos (sopraan), Thomas Blondelle (tenor) en violiste Sylvia Huang hebben hun sporen verdiend als Belgische laureaten van die internationale Koningin Elisabethwedstrijd. Het Belgian National Orchestra staat o.l.v. Michael Schønwandt. Dit concert werd opgenomen op 15 juli 2020 in de Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, met een heel klein publiek.
 

Woensdag 22 juli

Mathias Coppens, pianist en componist, ruilde het Antwerpse Conservatorium in voor Los Angeles om er zijn kans te wagen als filmcomponist. "Amerika is mijn muzikale thuis, de plek waar mijn muziektaal nog beter tot haar recht komt dan in België", zegt hij in De Tijd. Een job als rechterhand van filmcomponist Aaron Zigman (bekend van The Notebook en Sex and the cities) kwam als een geschenk uit de hemel, in afwachting van een opdracht voor een grote filmscore. Zo'n vijf à tien jaar geeft hij zichzelf om die te pakken te krijgen. Toch wil hij ook concertmuziek blijven componeren. We beluisteren zijn opus 2, een pianotrio dat het Mosatrio opnam, en zijn opus 20 voor saxofoon, viool en piano met het Kugoni Trio. De jazzy-invloeden schemeren eveneens in de 15 Improvisations van Francis Poulenc door. We horen ze in een live opname met pianist Simon Trpceski.
 

Donderdag 23 juli

Onze componist van de dag in Nuits d'été is Jef Van Hoof (1886-1959), een van de belangrijkste Vlaamse componisten van zijn tijd. Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen, waar hij van 1942 tot 1944 directeur was. Al snel bouwde hij een reputatie op als componist van liederen en koormuziek, iets waarmee hij een belangrijke rol speelde in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. In 1933 was hij dan ook een van de medeoprichters van de Vlaams Nationale Zangfeesten. Naast zijn vocaal werk, waar hij nog steeds om bekend staat, componeerde hij ook verschillende symfonieën, orkestsuites en kamermuziek. Onze live-cd van de dag is het vioolconcerto op. 77 van Johannes Brahms met de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter, samen met de New York Philharmonic o.l.v. Kurt Masur, een opname die gemaakt werd op 19 en 20 juli 1997 in de Avery Fisher Hall van het Lincoln Center in New York.


Vrijdag 24 juli

Een live-opname van Friedrich Gulda en twee Vlaamse componisten met een open blik op de wereld: Lucien Goethals (1931-2006) en Louis De Meester. Samen waren ze actief in het IPEM (Instituut voor Psycho acoustica en electronische muziek) in de jaren 50 en 60. En ze waren samen met Karel Goeyvaerts pioniers in de electronische muziek. De muziek van Louis De Meester is van alle markten thuis, net als hijzelf. Vanavond hoort u zijn werk 'Magreb' uit 1946; hij vond inspiratie tijdens zijn jarenlange verblijf in Meknès. Lucien Goethals schreef in Pampa herinneringen neer aan het land waar hij zijn jeugd doorbracht, Argentinië.
 

Zaterdag 25 juli – Klara Live

Met een tweede Klara Live deze week merken we dat het concertleven heel voorzichtig op gang komt, zij het met een heel klein publiek. Flagey ON AIR is de titel van de concertreeks met bekende Belgische en buitenlandse artiesten die Flagey elke zondagavond in juli en augustus organiseert samen met Musiq3 en Klara.
Andrey Baranov, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2012 en zijn zus Maria Baranova brengen in dit Beethovenjaar een van Beethovens beroemdste vioolsonates: de Kreutzersonate. Daarnaast spelen ze Franz Schuberts lyrische eerste vioolsonate en George Enescu’s sfeervolle, door volksmuziek geïnspireerde derde vioolsonate. Een opname van RTBF, gemaakt op 19 juli.
 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.