Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nuits d'été van 13 tot 17 juli

Nuits d'été van 13 tot 17 juliKlassieke muziek

Klara’s zomeravondprogramma Nuits d’été draait op volle toeren. Geen vuurwerk voor le quatorze juillet, maar wel opnieuw een reeks Belgische componisten deze week, meer precies Lodewijk Mortelmans, Marcel Poot, Victor Legley, Dirk Brossé, Petra Vermote en Annelies Van Parys. Ook bij de live-opnamen van deze week, van Mozart tot Copland, zitten weer juweeltjes. Zaterdag is er weer een Klara Live, met het openingsconcert uit de reeks Flagey on Air.
Dirk Brossé aan zijn werktafel© Dirk Brossé

Dirk Brossé: op 13 juli klinkt zijn muziek in Nuits d'été

Maandag 13 juli

Dirk Ridder Brossé vierde eerder dit jaar zijn zestigste verjaardag. Vandaag doen we dat in Nuits d'été. Men kan gerust stellen dat Brossé een bezige bij is. Sinds een tiental jaren is hij muziekdirecteur van het Kamerorkest van Philadelphia. Daarnaast is hij te gast bij o.a. London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic en andere internationale Filharmonische orkesten. Ook als componist is hij zeer actief en schreef hij al meer dan 400 werken. De muziek die hij schreef voor de BBC/HBO reeks ‘Parade’s end’ werd genomineerd voor een Emmy Award. De live-cd die we vanavond laten horen brengt de Appalachian Spring van Aaron Copland uitgevoerd door het Los Angeles Philharmonic Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein.

Dinsdag 14 juli

Vandaag beluisteren we een bijzondere live opname van Mieczysław Horszowski, een Pools-Amerikaanse pianist, gezegend met een buitengewoon lange carrière en een merkwaardige muzikale stamboom. Zijn leermeesters waren zelf studenten van respectievelijk Frédéric Chopin en Carl Czerny. Op 4 juni 1991, hij was toen 99, gaf hij dit recital in Wigmore Hall Londen, met werken van Chopin en Schumann.
De Belgische componist Victor Legley staat vandaag zelden op het concertprogramma. Als altviolist in het orkest van de N.I.R. wordt hij aangemoedigd om compositielessen te nemen bij Jean Absil en schopt het tot professor compositie en analyse aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. We beluisteren zijn vioolconcerto dat hij voor de finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd schreef in 1967, met Gidon Kremer die toen derde werd.

Woensdag 15 juli

In 2019 nog kreeg Annelies Van Parys een Klara voor 'Beste Componist' èn een Klara voor 'Muziekpersoonlijkheid van het jaar 2018'. Jammer genoeg werden de voorstellingen van haar kameropera 'Usher' dit voorjaar geannuleerd. Vanavond luisteren we wèl naar haar muziek: Les ponts, haar 2e symfonie, in een opname van maart 2008. Nog meer vrouwen op het programma: Petra Vermote schreef GrisGris voor Symfonieorkest Vlaanderen, en in lang vervlogen tijden had Luisa Adolpha Le Beau, leerlinge van Clara Schumann, veel succes met haar cellosonate in D.
De live opname komt van Riccardo Chailly en het Koninklijk Concertgebouworkest, in een spetterende uitvoering van Igor Stravinski ’s Petroesjka.

Donderdag 16 juli

In Nuits d'été van 16 juli is de fijne romantische componist en dirigent Lodewijk Mortelmans (1868-1952) te gast, met een waaier aan genres. Hij was de eerste componist uit de Antwerpse school van Peter Benoit die de gegeerde Romeprijs behaalde. Gefascineerd door de oudheid, componeerde hij in Rome een deel van zijn Homerische symfonie. Zijn enige opera ‘De kinderen der zee’ baadt in een prachtig laatromantisch coloriet, beïnvloed door Wagner. Daarnaast schreef hij bijzonder stemmige liederen en intimistische pianomuziek. 
Meer piano horen we in een live-opname uit 2013 met pianiste Martha Argerich en dirigent Claudio Abbado. Twee bijzondere persoonlijkheden die telkens als ze samenwerkten muziek deden fonkelen en vonken. Ook in het pianoconcerto nr. 20 van Wolfgang Amadeus Mozart. "De enige", noemde Mortelmans hem.

Vrijdag 17 juli

De live cd die we vanavond voorstellen werd in 2011 bekroond met Disc of the Year & Best orchestral Disc door het vooraanstaande BBC Music magazine. Het London Symphony Orchestra speelde voor deze opname onder de leiding van hun toenmalige chef-dirigent Valery Gergiev het volledige ballet Romeo and Juliet van Sergej Prokofjev. Vanavond horen we het 3e en 4e bedrijf uit dit ballet.
Onze componist van eigen bodem is Marcel Poot (1901-1988), begenadigd componist, maar zelf zou hij zich "middelmatig begaafd" genoemd hebben.... Oordeelt u vooral zelf.

Zaterdag 18 juli: Klara Live

Flagey ON AIR is de titel van de concertreeks met bekende Belgische en buitenlandse artiesten die Flagey elke zondagavond in juli en augustus organiseert samen met Musiq3 en Klara. Pianist Denis Kozhukhin, artist in residence van Flagey, opende Flagey On Air op 5 juli met een recital, dat u vanavond in Klara Live hoort. Toen Kozhukhin op 29 mei 2010 de Koningin Elisabethwedstrijd speelde (en won), was hij nog maar 23 jaar. We laten u vanavond nog even de finale van zijn Prokofiev horen. Kozhukhin slaagt erin om in elk werk de perfecte balans tussen emotie, intelligentie en verbeeldingskracht te vinden. Hij voelt zich dan ook thuis in elk mogelijk repertoire. Vanavond speelt hij de verfijnde muziek van Schubert, de fantasierijke muziek van Grieg en de virtuoze en kleurrijke muziek van Ravel.
 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.