Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nuits d’été van 24 t/m 29 augustus

Nuits d’été van 24 t/m 29 augustusKlassieke muziek

In deze laatste zomerweek ronden we de Belgische componistenreeks af met Edgar Tinel, Elias Gistelinck en Philippe Boesmans. Nicole van Opstal is in het Antwerpse Amuz uw gastvrouw op twee live concerten in het festival Laus Polyphoniae. Woensdag hoort u rechtstreeks de Missa Ave Maris Stella van Josquin Desprez met het ensemble Cappella Pratensis. Zaterdag valt die eer te beurt aan het Sollazzo ensemble. Zij brengen 14e eeuws repertoire onder de enigmatische titel 'Aime qui voudra'.
Pinocchio van Philippe BoesmansBernard Coutant

Philippe Boesmans

Maandag 24 augustus
Onze Belgische componist van de dag is Philippe Boesmans die in 2017 hoge ogen gooide met zijn opera Pinocchio in opdracht van het festival van Aix-en-Provence en de Munt. De liveopname is een recital in de Munt met bariton José Van Dam. We maken ook kennis met twee opera's van Kris Defoort: House of the sleeping beauties en The woman who walked into doors.


Dinsdag 25 augustus
Op zijn twaalfde al reist gitarist Paco Pena Spanje rond met een flamencogroep. Eens twintiger en op zoek naar een nieuwe uitdaging, trekt hij naar Londen, alleen. Hij verdient er de kost met het spelen voor de gasten van Restaurante Antonio in Covent Garden waar hij zo de aandacht trekt van een tot voor kort weinig met flamenco vertrouwd Brits publiek. Al snel wordt hij door artiesten als Jimi Hendrix gevraagd, en volgt zijn solo debuutconcert in Wigmore Hall. Dat is in het jaar 1967. In 2007, 40 jaar later en 65 intussen, staat hij opnieuw solo op het podium van Wigmore Hall voor een bijzonder enthousiast publiek. We laten een groot deel van dit memorabele concert horen.
Onze Belgische componist van vandaag is Edgar Tinel die eerst een loopbaan als virtuoos solist voor zich uitgestippeld zag. Hij hield van Beethoven, Mendelssohn en Liszt maar vooral van Schumann. Hij dweepte ook al vroeg met de toen nog niet zo bekende Brahms die hij persoonlijk ontmoette. Ondanks het succes, lag het reizende bestaan van een concertpianist hem niet. Hij zette in op compositie en werd de bekendste Belgische componist van zijn tijd. We laten u de pakkende Grafgezangen horen en zijn Sonate op.15 voor piano vierhandig door het Mephisto duo.


Woensdag 26 augustus
Vanavond treedt Capella Pratensis o.l.v. Stratton Bull live op in Amuz. Door de moeilijke maatschappelijke situatie, besliste AMUZ om geen luisteraars toe te laten op het Laus Polyphoniae Festival. Maar gelukkig mag de captatieploeg van Klara het concert opnemen en rechtstreeks uitzenden. Capella Pratensis stelt vanavond de grootmeester der Franco-Vlamingen centraal: Josquin Desprez. Diens vierstemmige Missa Ave Maris Stella wordt omringd met antifonen en motetten rond hetzelfde thema: Ave Maria, Mittit ad virginum, Ecco virgo, ... Acht zangers of beter gezegd: acht mannelijke zangers zingen op een zo verantwoord mogelijke manier deze muziek uit het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw. De hymne Ave Maris Stella dateert al van uit het begin (8ste eeuw?) van de Christelijke jaartelling en opent met een reine kwint die dan in een grote of kleine sixt overgaat. Voor die tijd is dat een opmerkelijke melodische buiging, hoogstwaarschijnlijk om alle eer aan de Sterre der Zee zo groot mogelijk te maken? Gedurende het hele concert zal de opwaartse kwintsprong repercussief klinken, misschien wel 100 keer opnieuw tijdens dit concert. Een a capella-uitvoering van Josquin blijft de voorkeur wegdragen van musicologen en musici, beide jobs verenigd in de leider van de Capella Pratensis Stratton Bull. Na het concert hoort u de dirigent nog in een interview met Nicole Van Opstal.


Donderdag 27 augustus
Onze Belgische componist van de dag is Elias Gistelinck, een componist die wars was van intellectualisme. Uit zijn muziek spreekt een directe emotionaliteit en dynamisme. Zijn betekenis als radioproducer voor de Belgische jazz is enorm.
Ook jongere Belgische componisten krijgen vanavond een stem: Jan Van Der Roost, Dominique Pauwels, Michel Bisceglia en David Linx, de zoon van Elias Gistelinck die zeer geliefd is als jazzvocalist in Frankrijk. 

 

Zaterdag 29 augustus

Vanavond musiceren de vocalisten en instrumentisten van het Sollazzo Ensemble vanop het Laus Polyphoniae Festival in Antwerpen (Amuz). Vihuelista Anna Danislevskaia verzamelt rondom zich nog 4 andere instrumentisten gespecialiseerd in renaissance-instrumenten. Ook onze Vlaming Floris De Rycker is van de partij met zijn luit en zijn citer. Twee zangers zingen in oud-Frans veelal anonieme liederen, waarvan er enkele in het tamelijk recent ontdekte Leuven Chansonnier exclusief bewaard zijn. Toch zijn er ook enkele Franse chansons van gekénde componisten: de Franse (hof)componisten Robert Morton en Firminus Caron, maar ook Gilles Binchois, een van de 'stichters' van de Franco-Vlaamse polyfonie staan op het programma. De Coronamaatregelen dwingen ons tot afstand houden, maar gelukkig is er polyfonie die verbindt. Polyfonie uit heel Europa met muzikanten uit heel Europa. Polyphony connects.

 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.