Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nuits d'été van 29 juni tot 4 juli

Nuits d'été van 29 juni tot 4 juliKlassieke muziek

Deze week grasduinen we in het oeuvre van Peter Benoit, Jean Absil, Paul Gilson en hun jongere collega's Frits Celis en Luc Brewaeys. Componisten van bij ons maar steevast met een wijdvertakte internationale actieradius en vriendenkring. Vrijdag 3 juli reserveren we voor een concert van Bl!ndman in hun saxformatie, rechtstreeks vanuit deSingel met Lut Van Der Eycken.
Peter Benoit

Peter Benoits Requiem in Nuits d'été

Maandag 29 juni

Een marathonconcert geven om je 90e verjaardag te vieren: het is weinigen gegeven. Uit het legendarische verjaardagsconcert van pianist Menahem Pressler, opgenomen in een afgeladen Salle Pleyel in Parijs in 2013, hoor je in deze uitzending het Forellenkwintet van Schubert. Vanavond staat ook Peter Benoit (1834-1901) in de kijker, o.m. met de recente opname van zijn pianoconcerto. Maar liefst 62 straten werden naar hem vernoemd, maar terwijl we het muzieknationalisme van vele romantische componisten bejubelen, blijft de veelzijdigheid en het belang van Benoit nog te veel onderbelicht. Als jongeman reisde hij door Duitsland en probeerde hij het te maken in Parijs. Hij was er o.m. dirigent van Offenbachs Les Bouffes Parisiens en schreef er intimistische pianomuziek. Van zijn 'Quadrologie religieuse' is zijn Requiem een topper. Als directeur van de Antwerpse muziekschool paste hij zijn visie van het muzieknationalisme toe, met een uitgebreid muziekpedagogisch netwerk, aandacht voor het volkslied en composities op Nederlandstalige teksten.

Dinsdag 30 juni

De live cd van deze avond is de fantastische uitvoering, door het Boston Symphony Orchestra en Tanglewood Festival Chorus, o.l.v. S. Ozawa, van het ballet de Wonderbaarlijke mandarijn van Bela Bartok. Deze bezeten vertolking brengt werkelijk alle scherpte en opwinding (en horror) van de partituur naar boven en werd dan ook bekend als zijnde een van de beste live-uitvoeringen van dit werk ooit. Onze componist van de dag is Luc Brewaeys, de man die muziek ademde. Van zijn hand horen we het virtuoze Fasten Seatbelts (Nightmare for Orchestra), alsook het prachtige Réquialm voor sopraan en orkest. Tenslotte krijgen we nog enkele piano-preludes van Debussy die Brewaeys hercomponeerde voor symfonisch orkest. Echt het ontdekken waard!


Woensdag 1 juli

De liederen van Reynaldo Hahn zitten Anna Caterina Antonacci als gegoten. Italiaanse maar thuis in Parijs, vat ze haarfijn het gecultiveerde van de aristocratische salons waarin Hahn vertoefde. Met melodische lijnen die op het ritme en de intonatie van de Italiaanse tekst zijn geënt, spreekt ze alle sociale registers aan die de teksten in Venetiaans dialect bezitten, kleurend van een heldere sopraan naar de donkere tinten van een mezzo. Dat horen we in een live opname van een schitterend recital dat ze samen met pianist Donald Sulzen gaf in Wigmore Hall. Jean Absil, de Belgische componist die we vanavond belichten, was maar 20 jaar jonger dan Reynaldo Hahn. Hij was een vriend van Darius Milhaud en Arthur Honegger en was sterk verankerd in het Brusselse muziekleven. We kozen enkele kamermuziekwerken uit het enorme oeuvre dat Jean Absil naliet. Daniel Blumenthal speelt zijn 5 Bagatelles, vervolgens horen we het Concert à cinq, voor fluit, strijkers en harp.


Donderdag 2 juli

Paul Gilson: zowat de hele Belgische componistengeneratie van het interbellum is bij hem in de leer geweest. Hij publiceerde een harmonie- en instrumentatieleer, werkte als criticus en muziekpublicist, en was enige tijd aan de radio verbonden. Hij correspondeerde met Cesar Cui, ontmoette componisten als Rimski-Korsakov en Glazoenov.
Zijn grote doorbraak als componist kwam er met de creatie op 20 maart 1892 van zijn 'La Mer, Esquisses Symphoniques". Vanavond hoort u dit werk in een versie van het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Martyn Brabbins. Meer Belgisch werk komt van de Gentse Palmyre Buyst. Onze live-opname komt van het Kuss Kwartet: zij spelen het Strijkkwartet nr 12 in Es groot van Ludwig Van Beethoven.


Vrijdag 3 juli

Vandaag ruimt Nuits d'été plaats voor Klara Live met een rechtstreeks concert vanuit deSingel met BL!NDMAN [sax]. In dit concert krijgt u een staalkaart van het uitgebreide repertoire van het saxofoonensemble van Eric Sleichim, want de groep maakt een eigenzinnige trip door 500 jaar muziekgeschiedenis. Zowel polyfonie van Josquin des Prez als koraalpartita’s van Bach en orgelstukken van Buxtehude klinken wonderwel op de saxofoons van BL!NDMAN. In de muziek van Olivier Messiaen, Steve Reich en Franco Donatoni horen we de haast onuitputtelijke klankwereld van BL!NDMAN [sax]. Volg ook de videostream op klara.be of via de Klara-app.


Zaterdag 4 juli

Vanavond stelt Nuits d’été twee uitermate boeiende figuren voor: dirigent Roger Norrington, met een live-opname van de Schotse Symfonie van Mendelssohn en componist-dirigent Frits Celis. Als kind dwaalde Frits Celis vaak door het gebouw van de Koninklijke Vlaamse Opera, waar zijn vader werkte. Later werd hij harpist in het opera-orkest. Al gauw ontpopte hij zich tot dirigent en werd de opera van de Muntschouwburg en daarna de Koninklijke Vlaamse Opera zijn biotoop. Na zijn dirigentencarrière kon hij zich helemaal wijden aan compositie. Uit zijn prachtige, soms donkerfluwelen kleurenpalet blijkt zijn vertrouwdheid met het orkest. Hoewel Frits Celis atonaal schrijft, is het zangerige element in al zijn muziek een belangrijk element. Virtuositeit om de virtuositeit is volgens hem zinloos. In Nuits d’été hoort u Kareol voor althobo – een verwijzing naar Wagners opera Tristan und Isolde – en zijn tweede vioolsonate.

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.