Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs met 'Zwarte schuur'

Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs met 'Zwarte schuur'Kunst & Cultuur

'Zwarte schuur' is het beste boek van het jaar, volgens de jury van de Boekenbon Literatuurprijs. Het verhaal gaat over een gevierd kunstschilder die wordt ingehaald door een gewelddadige gebeurtenis uit zijn verleden. Met dit boek zet de Jong "de lezer aan het werk" vond de jury. De prijs is 50.000 euro waard. Er waren ook twee Vlaamse schrijvers genomineerd, Charlotte Van den Broeck met 'Waagstukken' en Koen Sels met 'Gloria'.
beeld ANP

De Jong krijgt de Boekenbon overhandigd door juryvoorzitter Winnie Sorgdrager.

Geen feestelijke uitreiking wegens corona dit jaar, maar een verlossend telefoontje voor de winnaar en een bezoek van de jury, op veilige afstand, in een boekhandel. "Ik had het niet verwacht, ik mocht het van mezelf niet verwachten. Je doet toch altijd aan zelfbescherming," zei Oek de Jong, die zich ook "de kampioen van de nominaties" noemde. Hij vindt de Boekenbon Literatuurprijs heel belangrijk en is heel blij "dat een literaire roman voor een groot publiek" bekroond werd.

Dit is een groot moment voor mij.
Oek de Jong

Bijna 500 bladzijden dik is 'Zwarte schuur', de vijfde roman van de Nederlandse schrijver Oek de Jong (68). In een notendop gaat het verhaal over een trauma, over "een misstap en over schuld en boete", zegt de jury. Maris Coppoolse is een kunstschilder van 59 en staat op het toppunt van zijn roem. Als hij een overzichtstentoonstelling heeft in het Stedelijk Museum van Amsterdam, onthult een weekblad de oorsprong van zijn obsessieve werk: zijn rol bij de dood van een meisje in zijn dorp, toen hij zelf een zwaar vernederde jongen van 14 was. Het naar buiten komen van het bericht brengt zijn relatie en bij uitbreiding zijn hele leven aan het wankelen.

Het is een roman die aanmoedigt tot interpretatie en discussie.
Uit het juryverslag van de Boekenbon
'Zwarte schuur' is de Jongs vijfde roman.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs roemt de "geconcentreerde, sterk psychologische aanpak" van Oek de Jong. De lezer wordt gedwongen "om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst". In die zin is 'Zwarte schuur' een roman "die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie".

Oek de Jong publiceerde eerder de romans 'Opwaaiende zomerjurken' (1979), 'Cirkel in het gras' (1985), 'Hokwerda's kind' (2002) en 'Pier en oceaan' (2012), waarvoor hij onder meer de Gouden Uil Literatuurprijs kreeg. Daarnaast schrijft Oek de Jong essays en verhalen.

Er waren vijf genomineerden, naast Oek de Jong ook de Nederlanders Marcel Möring met 'Amen' en Stephan Enter met 'Pastorale'. En uit Vlaanderen Charlotte Van den Broeck met 'Waagstukken' en Koen Sels met 'Gloria'.

Meer op VRTNWS.be

Beluister hier het gesprek met Gudrun De Geyter over Oek de Jong en zijn Boekenbon:

Gudrun De Geyter over Zwarte Schuur van Oek de Jong, winnaar van de Boekenbon

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.