Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Offenbach - Colorature - Jodie Devos

Offenbach - Colorature - Jodie DevosKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Jodie Devos (sopraan) Münchner Rundfunkorchester o.l.v. Laurent Campellone. Label: Alpha 437.
Hoes van de Offenbach-cd van sopraan Jodie Devos

Jodie Devos: schitterend in Offenbach

Programma: Jacques Offenbach: aria's uit Boule de Neige, Un Mari à la porte, Les Contes d'Hoffmann, Vert-vert, Orphée aux Enfers, Fantasio, Les Bavards, Le Roi carotte, Robinson Crusoë, Le Voyage dans la lune.

Ik herinner me nog alsof het gisteren was hoe Jodie Devos voor het eerst de aandacht trok van het grote publiek door haar deelname aan de KEW zang in 2014. Op een bepaald moment tijdens de voorrondes van de wedstrijd werd ze door stress geveld en kreeg een appelflauwte op het podium. Ze kreeg een nieuwe kans en aan het eind van de rit werd ze tweede laureate in de finale.

Wat een weg heeft deze talentvolle Waalse zangeres ondertussen afgelegd! Na haar studies in Namen, volgde ze les aan de Royal Academy of Music in Londen en na de koninginnewedstrijd maakte ze deel uit van de Académie de l’Opéra Comique in Parijs. Ondertussen heeft ze een internationale carrière en is ze genomineerd in de categorie jonge zangers voor een International Opera Award die haar hopelijk zal toegekend worden in Londen in april 2019. Het verschijnen van haar CD Offenbach Colorature is dan ook perfect getimed.

De hele opname is een absolute topper en dat om diverse redenen: het repertoire is grotendeels onbekend want van Offenbach kent iedereen Les Contes d’Hofmann en Orphée aux Enfers, maar operettes zoals Boule de Neige (een zot verhaal over een beer met die naam) of Vert-vert (met een aria waarin de protagoniste zelf het virtuozendom in het belachelijke trekt) zijn beslist herontdekkingen. De samenwerking van het platenlabel Alpha met Palazzetto Bru Zane (een centrum in Venetië voor de promotie van de Franse romantische muziek) is lovenswaardig want zo worden partituren weer boven gehaald die men al lang vergeten was.

Wie denkt dat een hele Offenbach CD te veel van het goede is wegens een overaanbod aan stratosferisch hoge noten en snelle loopjes, die zal aangenaam verrast zijn door een aantal aria’s die duidelijk meer ingetogen zijn en waarin Jodie Devos haar prachtige, warme medium-tessituur laat horen. Mijn favoriet in dat kader is de Romance des Fleurs uit Le Roi Carotte. Het blijft natuurlijk genieten van die topnoten en briljante virtuositeit die al onmiddellijk aan de verwachtingen voldoen van bij de eerste aria en die ook genereus op ons afgevuurd worden in de laatste aria op deze geweldige nieuwe opname.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel