Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Offenbach - Raphaela Gromes

Offenbach - Raphaela GromesKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Raphaela Gromes (cello) Julian Riem (piano) Wen-Sinn Yang (cello). Label: Sony classical 19075943082.
Hoes van de Offenbach-cd van Raphaela Gromes

Celliste Raphaela Gromes in muziek van Offenbach

Programma: Danse bohémienne op.28 - Deux âmes au ciel op.25 - Introduction et valse mélancolique op.14 - Rêverie au bord de la mer - La course en traîneau - Duo in E voor 2 cello's op.54 nr.3 - Les larmes de Jacqueline - Tarantelle - Barcarolle.

Wat een voortreffelijke aanwinst voor dit Offenbach-herdenkingsjaar! Want we mogen niet vergeten dat Jacques Offenbach, lang voor hij bekend werd met werken als Les Contes d'Hoffmann en Orphée aux Enfers, een stevige reputatie opbouwde als cellovirtuoos. Zijn indrukwekkende vertolkingen van zijn eigen werken leverden Offenbach zelfs de bijnaam 'de Franz Liszt van de cello' op!

De jonge Duitse celliste Raphaela Gromes en haar vaste muzikale partner, pianist Julian Riem, stelden een mooi programma samen met 9 van die werken van Offenbach. En er is zeker genoeg afwisseling: er zijn karakter- en salonstukken, er zijn heerlijke, gevoelige melodieën en verrassend uitgewerkte ritmische passages.

Het goede humeur overheerst in deze uitvoeringen van Gromes en Riem. Bovendien heeft Raphaela Gromes ook een prachtige toon en een uiterst beweeglijke, zwierige stijl. En met deze cd haal je zelfs een wereldpremière in huis: een razendsnelle tarantella, door Gromes met een enorme vaart, maar tegelijk ook met een grote verfijning gespeeld. 

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel