Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Olga Pashchenko en Il Gardellino nemen alle pianoconcerto's van Mozart op

Olga Pashchenko en Il Gardellino nemen alle pianoconcerto's van Mozart opBlijf verwonderd!

Hoe reageer je op de vraag of je alle pianoconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart met een topensemble wil opnemen? Klavecinist en (forte)pianist Olga Pashchenko was laaiend enthousiast in de Gentse koffiebar waar Jan Van den Borre en Jan De Winne van Il Gardellino dé vraag stelden. Het wordt een muzikaal huwelijk waarvan nu de eerste cd uit is! Olga Pashchenko is op 1 juni te gast in Music Matters.
© Evy Ottermans

Op 9 en 10 juni spelen Olga Pashchenko en Il Gardellino weer voor een live publiek

Olga Pashchenko studeerde fortepiano en piano aan het Moscow State Tchaikovsky Conservatory bij Alexei Lubimov, klavecimbel bij Olga Martynova en orgel bij Alexei Schmitov. Ze vervolmaakte zich nadien in 2014 aan het Conservatorium van Amsterdam bij Richard Egarr.

De liefde voor de klavecimbel gaat terug tot de platencollectie van haar ouders. Vooral de opnames van de Nederlandse klavecinist Gustav Leonhardt weerklonken in de huiskamer. Het maakte zo een indruk op Olga dat ze de Kerstman een brief schreef met de vraag of ze met kerst een klavecimbel zou krijgen.

Haar fascinatie voor early music en periode-instrumenten bracht haar tweemaal naar Brugge voor het Mafestival waar ze eerst in 2010 de 2de prijs voor pianoforte behaalde. Twee jaar later ontving ze de 2de prijs voor klavecimbel (het jaar dat Mark Edwards (Canada) en Jean Rondeau (Frankrijk) de eerste prijs deelden).

Sinds 2017 combineert ze haar concertleven met haar docentenopdracht aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium van Gent.

Met het 9de (bijgenaamd Jenamy) en 17de pianoconcerto van Wolfgang Amadeus Mozart beginnen Olga Pashchenko en Il Gardellino aan een meerjarenproject, een integrale van Mozarts pianoconcerten. Binnenkort beginnen ze al aan het volgende luik met het bekende 20ste en 23ste pianoconcerto.

De opnames verschijnen bij Alpha Classics.

1/06/2021 Olga Pashchenko over het eerste deel van een Mozartintegrale met Il Gardellino

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.