Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
OMG! Van Eyck Was Here: Gent viert in 2020 haar grootste Vlaamse Meester

OMG! Van Eyck Was Here: Gent viert in 2020 haar grootste Vlaamse MeesterKunst & Cultuur

In 2020 brengt Gent een jaar lang hulde aan Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn wereldberoemde meesterwerk, het Lam Gods. Met de grote tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en een gloednieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal.

Campagnebeeld OMG! Van Eyck Was Here

Het themajaar 'OMG! Van Eyck was here' in 2020 kadert in het overkoepelende project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. Met drie opeenvolgende themajaren heeft het de ambitie drie miljoen toeristen naar Vlaanderen te lokken en de Vlaamse Meesters ook bij de Vlamingen zelf bekender te maken. Antwerpen bijt in 2018 de spits af met 'Antwerpen Barok. Rubens inspireert', waarna Brussel in 2019 volgt met het 'Bruegeljaar'.

In 2020 wijdt Gent met 'OMG! Van Eyck was here' een volledig jaar aan het Lam Gods en Van Eyck. De titel is een knipoog naar de handtekening 'Johannes de Eyck fuit hic', die Jan Van Eyck zelf plaatste op zijn 'portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw'. Daarmee trad hij als één van de eerste kunstenaars - op het kantelpunt tussen de middeleeuwen en de renaissance - uit de anonimiteit.

In het voorjaar van 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) hulde aan Jan van Eyck met de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'. In het middelpunt van de tentoonstelling staan de gerestaureerde buitenluiken van 'De aanbidding van het Lam Gods', maar zeer uitzonderlijk reist ook een substantieel aantal van de twintigtal werken van de Vlaamse Meester die wereldwijd bewaard worden naar Gent. 'Van Eyck. Een optische revolutie' ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief. De tentoonstelling wil de bezoekers een gevoel van bewondering ontlokken dat vergelijkbaar is met wat tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen: een once-in-a-lifetime ervaring.

In juni 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal een gloednieuw bezoekerscentrum, waar de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en verschillende andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal te bewonderen zullen zijn. Met behulp van een augmented reality-bril zullen bezoekers diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren. Zowel het meesterwerk als het imposante gebouw zullen in volle glorie tot leven komen met historische simulaties en interactieve modules. 

Tijdens het bezoek nemen een aantal personages het woord die een belangrijke rol hebben gespeeld doorheen de fascinerende geschiedenis van het Lam Gods. Een van die personages, en misschien wel de belangrijkste, is Jan van Eyck. Het was zijn broer Hubert die de opdracht voor het Lam Gods had aanvaard, maar Hubert stierf nog voordat hij het altaarstuk had kunnen voltooien. Het was Jan die het werk zou afmaken.

De personages worden ingesproken door professionele stemacteurs, maar voor de stem van Jan lanceert de Kathedraal zelf een oproep: 'Word jij de stem van Jan van Eyck? Hoe zou de stem van Jan van Eyck geklonken hebben? We hebben er het raden naar. Jan was ongeveer 40 jaar toen hij het Lam Gods schilderde. Hij zou afkomstig zijn uit het Maasland. Maaseik wordt vaak genoemd, al kunnen we dat niet met absolute zekerheid stellen. Zoeken we daarom een typisch Limburgse stem? Neen. We zoeken de stem van een gepassioneerde kunstenaar, iemand op de top van zijn kunnen, iemand die net zijn meesterwerk aan het schilderen is.'

Iedereen kan zich kandidaat stellen: een professioneel stemacteur, een hedendaagse kunstenaar of een nobele onbekende. De Kathedraal vraagt een geluidsfragment door te sturen naar destemvanjan@vaneyckwashere.be. De beste stemmen zullen worden uitgenodigd voor een studio-opname.

Hoe het programma van 'OMG! Van Eyck was here' verder vorm zal krijgen, is te volgen via de website www.vaneyckwashere.be, die nu al online is, en waarlangs iedereen de geleidelijke ontwikkeling en invulling van het themajaar zal kunnen volgen.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.