Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
(On)behandeld. Over internering, schuld en boete

(On)behandeld. Over internering, schuld en boeteBlijf verwonderd!

over de rechten van psychisch zieke criminelen
Onbehandeld

Onbehandeld

N.a.v. de tentoonstelling ‘(On)behandeld. Over internering, schuld en boete’ in museum Dr. Guislain.


In september vorig jaar sprak het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een zogenoemd ‘pilootarrest’ uit over het Belgische interneringssysteem : in alle fases van de procedure waarin psychisch zieke criminelen worden berecht, kunnen mensenrechtenschendingen optreden. En dat gebeurt ook: België is er al 23 keer om veroordeeld, en krijgt 2 jaar de tijd om de wet aan te passen. En dan is het maar de vraag of dat de rechtspraktijk zal veranderen. Want in onze rechtscultuur vinden de meeste rechters dat mensenrechten eerder van toepassing zijn op slachtoffers dan op daders.

 

Werner Trio in debat met rechter em. Henri Heimans, in 2015 bekroond met een Prijs voor de Mensenrechten, en forensisch psychiater Ingeborg Jeandarme.

Henri Heimans heeft heel zijn carrière lang, en nu nog, gevochten voor een menswaardige behandeling van met internering bedreigde verdachten en gieïnterneerde misdadigers.

Ingeborg Jeandarme werkt in haar dagelijkse praktijk met dergelijke mensen, en schreef een doctoraat over recidivisme en risico-analyse van geïnterneerden in drie medium-security afdelingen in Vlaanderen.

In de tentoonstelling ‘(On)behandeld. Over internering, schuld en boete’ in museum Dr. Guislain, wordt het kader van de interneringsproblematiek geschetst via het persoonlijke verhaal van onder meer meesteroplichter Piet Van Haut.

Trio

Werner Trio ging tot de zomer van 2018 in trio met twee gasten over wat goed of fout loopt en beter kan in de wereld van vandaag. Vanaf september 2018 verschoof Werner Trio naar de vrijdagavond en ging het programma 'Vrijdag' van start.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Marc Vandemoortele en Werner Trio

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via trio@klara.be

Een aantal afleveringen van Trio kan nog steeds gedownload worden als podcast.