Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara ontdekt onbekend nummer van Toots Thielemans - beluister

Klara ontdekt onbekend nummer van Toots Thielemans - beluisterJazz

Bij het doorzoeken van het VRT-archief botsten we per toeval op een opname van het nummer 'Painted Faces'. Een vintage Toots-song: poëtische eenvoud, lichtheid en melancholie. Maar wat we nooit hadden durven denken, we hadden een nummer van Toots in handen dat nooit uitgebracht is op plaat. U kan het nummer hier beluisteren.
De partituur van 'Painted Faces'

De partituur van 'Painted Faces'

In Espresso blinken we elke dag een mooi stukje bigband op uit ons archief. Tijdens het zoeken tussen rijen met unieke BRT-concertopnames, troffen we het nummer 'Painted Faces' aan, dat Toots Thielemans ooit schreef in opdracht van de BRT, voor hemzelf als solist, begeleid door pianist Michel Herr. De opname dateert van maart 1980, tijdens het concert 'Softly Swinging Music' in Flagey.

Enkele maanden later werd de song nog eens uitgevoerd op Jazz Middelheim door het BRT-jazzorkest in een arrangement van bandleider Freddy Sunder.

Maar 'Painted Faces' verscheen nooit op plaat of CD.

Het is dus een stukje vaderlandse jazzgeschiedenis dat we graag maar al te graag met u delen.

Painted Faces van Toots Thielemans
De eerste keer dat er bij mij een belletje ging rinkelen, was toen ik dit nummer enkele jaren geleden zelf speelde op een tribute-concert voor Toots. Na afloop sprak Bruno Castellucci mij aan. Hij was jarenlang de drummer van Toots en had dit nummer nog nooit gehoord. Nu hebben we het nagevraagd en blijkt dat 'Painted Faces' inderdaad nooit is uitgebracht.
Archivaris Ben Vanderweyden
Het is een nummer dat Toots en ik amper één of twee keer gespeeld hebben, ik was het zelfs vergeten. Een bijzonderheid dus!
Pianist Michel Herr

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.