Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'One day I wil go blind' - het verhaal van Karl Meesters

'One day I wil go blind' - het verhaal van Karl Meesters Kunst & Cultuur

Door een genetische aandoening wordt Karl Meesters vanaf zijn 18 langzaam blind. Vandaag, 20 jaar later, creëert hij met rien à voir concerten met onvergetelijke klankervaringen en steunt hij jongeren met visuele beperkingen. In een nieuwe concertreeks van het Vlaams Radiokoor vertelt Karl zijn levensverhaal. Hij deelt het podium met het Radiokoor dat zijn verhaal omzet in a capella muziek.
© Marcel Lennartz

Bart Van Reyn

In de concertreeks ‘rien à voir’ vertelt Karl Meesters over zijn tocht vol vallen en opstaan. Van de eerste flitsen in zijn rechteroog, over de laatste keer een boek dichtklappen, tot het niet meer herkennen van zijn vrienden op een feest. Maar ook over het besef dat er nog vier andere zintuigen zijn, en vooral hoe muziek zijn manier is om schoonheid te blijven zien. Het Vlaams Radiokoor vult aan waar woorden tekortschieten: de vocale werken van Ólafur Arnalds, Arvo Pärt, Gustav Mahler en Eric Whitacre vertalen de gevoelens die bevreemdend, chaotisch, donker maar ook puur, hoopgevend en inspirerend zijn. Centraal staat de passie voor muziek én de geluidskwaliteit.

"Samenwerken met het Vlaams Radiokoor is voor ons een droom die werkelijkheid wordt en geeft ons een unieke kans om één van de meest emotionele klanken, namelijk het geluid van een koor, te kunnen gebruiken om onze boodschap over te brengen," zegt Meesters.

Dankzij een uitgebreid netwerk kon Meesters rien à voir opstarten, een non-profitorganisatie die hoogstaande muziekevenementen brengt, geld inzamelt en de gemeenschap van blinden en slechtzienden bij het grote publiek onder de aandacht brengt. Na de officiële start met onder andere drummer Lander Gyselinck, bassiste Anneleen Boehme en pianist Bram Delooze eerder dit jaar, vond rien à voir een gedroomde partner in het Vlaams Radiokoor en muziekdirecteur Bart Van Reyn.

“De kunst om intens te luisteren tijdens een concert: we vergeten het soms in deze visuele wereld. Onlangs dirigeerde ik een concert waar we het publiek vroegen om de ogen te sluiten. Iedereen deed het, eerst onwennig, maar er hing een elektrische sfeer in de ruimte. Tranen vloeiden. Die vergeten kunst herstellen, die diepe emoties tot leven brengen, dat is een streven dat we delen met Karl en rien à voir,” vertelt Bart Van Reyn.

De concertreeks ‘rien à voir’ trapt af op 26 september in Flagey te Brussel en zal te horen zijn in Brugge (26 okt), Lier (9 nov) en Antwerpen (17 nov).
Meer info en tickets via www.vlaamsradiokoor.be.

Praktische info

rien à voir

info & tickets via www.vlaamsradiokoor.be

Artiesten

Vlaams Radiokoor
Bart Van Reyn, dirigent
Solisten Brussels Philharmonic
Karl Meesters, verhaal

Programma

Ólafur Arnalds – You Are the Sun
Paweł Łukaszewski – Daylight Declines
Arvo Pärt – Ein Wallfahrtslied
Gustav Mahler – Symfonie nr. 5, Adagietto, "Im Abendrot" (arr. C. Gottwald) *
Ólafur Arnalds – This Place Is a Shelter *
Francis Poulenc – Quatre Motets Pour un Temps de Pénitence, III. Tenebrae Factae Sunt *
Judith Bingham – The Darkness is No Darkness
Ólafur Arnalds – Tomorrow’s Song
Ola Gjeilo – Luminous Light of the Soul
Sven-David Sandström – To See a World
Ólafur Arnalds – Reminiscence
Eriks Esenvalds – Only in Sleep
Charles Anthony Silvestri & Eric Whitacre – Sleep
*niet in Brugge en Antwerpen

Data & Locaties

do 26 september 2019 – 20:15 • Brussel Flagey
za 26 oktober 2019 – 12:45 • Brugge Concertgebouw Brugge
za 26 oktober 2019 – 16:30 • Brugge Concertgebouw Brugge
za 9 november 2019 – 20:15 • Lier Jezuïetenkerk
zo 17 november 2019 – 11:00 • Antwerpen Amuz

Over rien à voir

rien à voir creëert onvergetelijke muziekervaringen met het allerbeste geluid en een topakoestiek. De opbrengst van ieder evenement gaat naar medisch onderzoek om blindheid te verhelpen en naar het verbeteren van de tewerkstelling van jonge blinden en slechtzienden.
Voor meer informatie zie de Facebookpagina van rien à voir en de website.

Over het Vlaams Radiokoor

Sinds 1937 is het Vlaams Radiokoor een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is een van haar grootste ambassadeurs. Vanaf seizoen 19-20 neemt Bart Van Reyn de leiding over het Radiokoor over als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor hedendaags repertoire, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt.

Vocal Fabric

rien à voir is de eerste concertreeks binnen het concept Vocal Fabric van het Vlaams Radiokoor. Onder deze noemer brengt het Radiokoor vijf nieuwe a capella producties, elk met zorg geboetseerd tot een totaalervaring waarin publiek en zangers samen komen. Later in het seizoen volgen ‘Seven Angels’ onder leiding van dirigent-componist James MacMillan in de Basiliek van Koekelberg en ‘The Great American Songbook’ met componist-pianist Jeroen D’hoe, te horen in het Théâtre Vaudeville.

Lees meer over Vocal Fabric.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.