Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
One Night in Miami: een gesprek tussen vier iconen

One Night in Miami: een gesprek tussen vier iconenKunst & Cultuur

Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke en Jim Brown: op 25 februari 1964 ontmoetten deze (toen al) beroemde Afro-Amerikanen elkaar voor een avondje praten over de burgerrechtenstrijd die toen volop woedde in de Verenigde Staten. De Oscarfavoriet 'One Night in Miami' reconstrueert deze samenkomst met brio, vindt Lieven Trio.
Beeld uit de film One Night in Miamirv

One Night in Miami

Op 25 februari 1964 verslaat Cassius Clay - die korte tijd later zijn naam verandert in Muhammad Ali - in Miami verrassend Sonny Liston in een gevecht om de wereldtitel boksen. Later die avond ontmoet hij soulzanger Sam Cooke, de beroemde American Footballspeler en latere acteur Jim Brown, en de burgerrechtenactivist Malcolm X voor een lange babbel.

De mannen praten over de situatie van de Afro-Amerikaanse bevolking midden jaren 60. We zitten in volle Civil Rights-strijd, met Martin Luther King op de barricaden - we schrijven een half jaar na diens I have a dream-speech - en de hoop op een beter Amerika. Een land zonder discriminatie en segregatie. Een politieke film dus met een verhaal dat anno 2021 relevanter is dan ooit.

De ontmoeting heeft écht plaatsgevonden. Maar wat er precies gezegd of gebeurd is, weet niemand behalve de vier, van wie alleen Brown nog in leven is. Kemp Powers, een van de scenaristen van Soul, schreef in 2013 het toneelstuk One Night in Miami over die ontmoeting. Dat is nu verfilmd door Regina King, de actrice die twee jaar geleden een Oscar heeft gekregen voor haar rol in If Beale Street Could Talk.

One Night in Miami is haar debuut als regisseur, maar dat is er volgens onze filmman Lieven Trio niet aan te zien. Hij vindt het een heel voldragen film die met veel zelfvertrouwen geregisseerd is. Trio: “Je ziet wél dat het een verfilming van een toneelstuk is. In de meeste scènes zie je vier pratende mannen in één ruimte. Maar wat ze zeggen is zo scherp en vinnig, en de vertolkingen zijn zo charismatisch, dat je je daar nauwelijks aan stoort.” Hij tipt One night in Miami dan ook voor de Oscars.

 

One Night in Miami is uit op Amazon Prime Video.

Lieven Trio over One Night in Miami