Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Onroerenderfgoedprijs 2019 naar Gent

Onroerenderfgoedprijs 2019 naar GentBlijf verwonderd!

Het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent wint de Onroerenderfgoedprijs 2019. De publieksprijs gaat naar de Sint-Norbertuspoort in Leuven.
Agentschap Onroerend Erfgoed

Het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent

De Onroerenderfgoedprijs 2019 is toegekend aan het voormalige gildehuis van de Vrije Schippers in Gent.
De publieksprijs gaat naar de Sint-Norbertuspoort in Leuven. Bij een poll waaraan 6.150 mensen deelnamen kreeg de restauratie van de Sint-Norbertuspoort de meeste stemmen.
Wouter Callebaut, architect bij Callebaut-architecten, ontvangt een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van het gildehuis van de Vrije Schippers.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De vierde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. Negentien kandidaten schreven zich in. Een externe jury nomineerde de Sint-Norbertuspoort in Leuven, het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en Hof Ter Beemt in Zingem als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

 

Het gildehuis van de Vrije Schippers

Het gildehuis van de Vrije Schippers is een van de best bewaarde gildehuizen aan de Graslei in Gent. De gilde van de Vrije Schippers kocht het pand in 1530.
Vrije schippers waren schippers die op alle waterwegen van het graafschap Vlaanderen mochten varen, inclusief de Gentse binnenwateren. De onvrije schippers moesten aan de stadsgrenzen hun vracht overladen.
In 2011 kocht het havenbedrijf North Sea Port het gebouw om er een representatiehuis van te maken. Zij herbestemden het pand tot werkplek en vergaderruimte. De hal en het aanpalend salon zijn publiek toegankelijk. Het bureau Callebaut-architecten leidde de werken.

Uit het juryrapport: “Bij het restauratieproject van het gildehuis van de Vrije Schippers zijn oud en nieuw volledig in balans gebracht. Het monument is volledig gerestaureerd en herbestemd met een groot respect voor de verschillende historische lagen. Alle verdiepingen hebben een nieuwe functie gekregen. Elementen met erfgoedwaarden werden in situ behouden en nauwgezet gerestaureerd. Voor de technische en sanitaire voorzieningen is een nieuw volume toegevoegd achter in het gebouw, volledig los en demonteerbaar van de historische constructie. Ook alle andere ingrepen aan het gebouw zijn reversibel ontworpen en uitgevoerd. Hierdoor kan het gildehuis zich in de toekomst gemakkelijk aanpassen aan nieuwe noden.
Als levend monument geeft het herbestemde gildehuis een belangrijk verhaal uit de lokale geschiedenis een gezicht. De prachtig herstelde muurschilderingen vertellen meer over het historische belang en gebruik van het gebouw.”
 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.