Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ontdek de Indiase cultfilms van Satyajit Ray op VRT NU

Ontdek de Indiase cultfilms van Satyajit Ray op VRT NUBlijf verwonderd!

De Indiase filmregisseur Satyajit Ray maakte in de jaren 50 drie films over de Bengaalse jongen Apu. Apu woont op het platteland, komt uit een arme familie maar hij is een briljante leerling die ervan droomt om schrijver te worden. De films verworven al gauw een cultstatus, maar zijn amper te zien. Tot nu dus op VRT NU. Filmkenner Patrick Duynslaegher: "De kracht bij Satyajit Ray schuilt in de eenvoud."

The World of Apu

Satyajit Ray (1921-1992) heeft de Indiase auteurscinema op de kaart gezet. Voor het Westen was hij de eerste kennismaking met de Indische cinema. Patrick Duynslaegher: "De films veroorzaakten in de jaren 50 een schok bij cinefielen. Men ontdekte voor de eerste keer een ander India.”

Zijn films waren helemaal anders dan de grote films die tot dan toe in de Indiase cinema's te zien waren geweest. "Hij was een artistieke duizendpoot: hij schilderde, tekende, schreef boeken en poëzie, werkte op een reclamebureau en was componist. Als totaalkunstenaar had hij een andere visie dan de commerciële filmmakers.” Ray staat gekend om zijn humanistische cinema die aansluit bij het neorealisme, zeer geëngageerd vol universele thema’s als verdriet, eenzaamheid, rouw en teleurstelling.

Volgens Patrick Duynslaegher schuilt de kracht van Ray in de kenmerkende eenvoud van zijn werk. "Ray ging op straat draaien met amateuracteurs, hij staat heel dicht bij zijn personage en laat ons volledig meevoelen."

"Ray weet als geen ander het alledaagse poëtisch te maken."

Beluister hier het gesprek met Patrick Duynslaegher:

Patrick Duynslaegher over The world of Apu

De Apu-trilogie van Satyajit Ray staat tot 31 oktober op VRT.NU.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.