Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ontdek de wereld van Igor Stravinsky

Ontdek de wereld van Igor StravinskyBlijf verwonderd!

Op zaterdag 10 april bouwen we Villa d'Este om tot een partytent voor de Russische componist en kosmopoliet Igor Stravinsky. Musicoloog Francis Maes is de centrale studiogast van Werner Trio. Elk uur ontvangen we ook twee gasten die een specifieke band met een bepaald werk hebben.
(c) https://www.cmuse.org/stravinsky-and-picasso-funny-story/

Componist Igor Stravinsky

Wie wil kennismaken met de muziek van Igor Stravinsky en diens leven of wie net meer over Stravinsky wil weten is aan het juiste adres. Tussen 14.00u en 18.00u meanderen we doorheen het leven van Stravinsky en houden we halt bij zijn bekende en minder bekende muziek. Enkele opvallende werken in onze playlist zijn het jeugdwerk Feu d'artifice, het lied The Owl and the Pussy-CatIn Memoriam Dylan Thomas en de vierhandige versie van Le Sacre du Printemps.

Programma

Tussen 14.00u en 15.00u werpt musicoloog Francis Maes een licht op het leven en werk van Igor Stravinsky. Een vogelvlucht langs zijn verschillende periodes en thuishavens. We horen ook de maestro zelf over zijn muziek en de belangrijkste mensen in zijn leven vertellen.

Tussen 15.00u en 18.00u hebben we volgende artiesten telefonisch te gast.

Violist Yossif Ivanov ontrafelt het Vioolconcerto, een werk dat hij binnenkort zal opnemen.

Francis Pollet, artistiek leider van I Solisti, vertelt over het aandeel van Stravinsky voor de blazersmuziek, in het bijzonder het Octet.

Componist-pianist Robert Groslot deelt zijn ervaringen met de vierhandige pianoversie van het iconische Le Sacre du Printemps.

Choreograaf Elisabeth Borgermans werkt samen met Thomas Vantuycom aan een hedendaagse benadering van Petroesjka.

Violist Jolente De Maeyer nam met Nikolaas Kende Suite Italienne op.

Schrijver Bart Moeyaert haalt herinneringen op aan Iemands Lief, een bewerking van L'Histoire du Soldat met de Nederlandse violist Janine Jansen.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.