Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ontdek Walden Festival!

Ontdek Walden Festival!Blijf verwonderd!

Op 18 juli 2021 vindt in en rond het Brusselse Leopoldpark de eerste editie plaats van Walden Festival, een initiatief van de makers van Klarafestival. Klassiek, hedendaags, jazz, niet-westers en ‘new classical’ vormen de ingrediënten van een avontuurlijk zomerfestival voor jong en oud. De tickets zijn ondertussen volledig uitverkocht, maar op Klara kan je meegenieten van 14u tot 18u.

Walden Festival

Ontdek Walden Festival

Walden Festival opent haar eerste editie met De vier jaargetijden van Max Richter. Deze Britse componist bewerkte het origineel van Vivaldi tot een postmoderne, minimalistische partituur die lange tijd het meest gespeelde klassieke werk was op zowel de Britse, Duitse als Amerikaanse versie van iTunes. Het Leuvense Ataneres Ensemble en violiste Nadja Nevolovitsch voeren Max Richters hercompositie uit op het hoofdpodium in de tuin van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Keuzeconcerten op verschillende locaties

Daarna is er keuze tussen drie verschillende concerten op evenveel verschillende locaties. Bel Ayre (Lieselot De Wilde en Peter Verhelst) brengt in een groene oase van sereniteit midden in de drukke Europese wijk Songs of Travel, een zoektocht naar het waarom en hoe van reizen aan de hand van liederen uit alle hoeken van de wereld. Pianist Stephane Ginsburgh speelt in de leeszaal van de prachtige Solvaybibliotheek in het Leopoldpark een programma dat Schumanns Waldszenen naast muziek van Charles Ives en de hedendaagse Britse componiste Joanna Bailie plaatst. Op een verrassingslocatie brengt Marieke Van Ransbeeck, een van Klara’s ‘De Twintigers’ samen met het Brusselse barokensemble Les Abbagliati een dansante mix tussen barok- en folkmuziek.

Op het hoofdpodium speelt vervolgens het Brusselse ensemble Oxalys. Naast Summer Music van Samuel Barber brengt het ook werk van Edvard Grieg en van Maurice Ravel. Op hetzelfde podium staat later Refa, vroeger Refugees for Refugees, die uitnodigen tot een reis langsheen de legendarische Zijderoute.

Avondprogramma

In de late namiddag en avond is er opnieuw de keuze tussen drie verschillende concerten die telkens tweemaal herhaald worden (zodat je er twee van kan meepikken). Accordeonist Philippe Thuriot en trompettist Carlo Nardozza brengen een ode aan de Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla. In de Solvaybibliotheek geeft Bojan Z., een van ’s werelds bekendste jazzpianisten, een solorecital. Het Ensemble Didier François experimenteert ten slotte op de verrassingslocatie met de instrumentcombinatie luit, viola da gamba en nyckelharpa.

Afgesloten wordt Walden Festival op het hoofdpodium. Gitaristen Myrddin De Cauter en Karim Baggili combineren Spaanse en Zuid-Amerikaanse ritmes met virtuoos flamenco-spel en Oosterse klankwerelden. Het allerlaatste concert wordt gegeven door het Brusselse Echo Collective. In strijkkwartetbezetting voeren zij de 12 Conversations with Thilo Heinzmann uit, een bijzonder beklijvende partituur van de onlangs gestorven IJslandse componist Jóhann Jóhannsson.

Live op klara

Uniek aan Walden Festival is de samenwerking met Klara en de VRT. Sinds jaar en dag speelt op Klara een slow radio-programma genaamd ‘Walden’. “Een oase van rust in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu,” zo omschrijft samenstelster Katleen van Bavel haar muziekkeuzes. Walden Festival zit op dezelfde lijn en daarom zendt Klara op zondag 18 juli van 14u tot 18u Walden Festival live uit.

Walden Festival vindt plaats voor een publiek van 400 personen. De gezondheid van dit publiek, de artiesten en onze medewerkers, is onze hoogste prioriteit. We volgen de maatregelen van de overheid inzake COVID-19 strikt op. Indien er iets wijzigt, communiceren we hierover zo snel als mogelijk.

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Elke zondag van 11 tot 13 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.