Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Onterecht onbeminde componisten? Stem nu!

Onterecht onbeminde componisten? Stem nu!Klassieke muziek

Nu zaterdag staat deSingel in Antwerpen helemaal in het teken van Albert Huybrechts (1899-1938), een componist van eigen bodem die wat in de plooien van de muziekgeschiedenis is gevallen. Hoog tijd om bij Club Klara de ietwat vergeten componisten van onder het stof te halen.
Albert Huybrechts aan de piano

Albert Huybrechts aan de piano

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen Albert Huybrechts plots stierf op z'n 39, had hij een beperkt maar diepzinnig oeuvre bijeengeschreven. Zijn 30-tal werken uit het interbellum getuigen van een beklemmende angst en een pessimistisch wereldbeeld. De componist van de jonge Waalse School liet zich beïnvloeden door Debussy, Ravel en later door Stravinsky en Bartok, Berg en Bloch. Voor zijn sonate voor viool en piano zou hij in 1925 de gegeerde Coolidge prijs ontvangen in de Verenigde Staten. Ook zijn eerste strijkkwartet was goed voor de 1ste Grote Prijs van het Festival van Ojay Valley in Californië, een hedendaagse muziekfestival dat dit jaar zijn 70ste editie viert met theaterregissueur Peter Sellars als muziekdirecteur. Toch is Huybrechts niet meteen de eerste naam die de muziekliefhebber in zijn vademecum heeft staan. Jammer genoeg is een tal van andere componisten hetzelfde lot beschoren...

Sommige componisten leefden wat in de schaduw van de grote kleppers. Eén van die mogelijke namen is Moritz Moszkowski. Deze Duitse componist (met een prachtige snor!) debuteerde in 1873 in Berlijn als concertpianist en kreeg zelfs de complimenten van Franz Liszt, met wie hij vierhandig pianowerk speelde. Moszkowski componeerde meer dan 200 werken en werd gezien als de tweede Chopin. Zijn pianoconcerto in b (op. 3) uit 1874 is even prachtig als onbekend.

Ook Gerald Finzi is minder te horen in concertzalen. Deze Britse componist uit de 20ste eeuw wist perfect hoe de menselijke zangstem in elkaar zat en was een van de meest karakteristieke Engelse componisten van zijn generatie. Zijn cantate Dies Natalis voor tenor en strijkorkest behoort tot een van zijn bekendste werken. Dit werk ging in première tijdens het Three Choirs Festival (een muziekfestival in de kathedralen van Worcester, Gloucester en Hereford), maar werd enkele keren uitgesteld door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd Finzi nog productiever en componeerde hij verschillende koorwerken, alsook zijn klarinetconcerto uit 1949, misschien wel zijn bekendste werk.

 

Gerald Finzi
Gerald Finzi

Met een broer die bekender is dan zijzelf, is het niet altijd gemakkelijk om op te vallen. Daar kan Fanny Mendelssohn over meespreken. De talentvolle zus kon beter piano spelen dan haar broer en ze wierp vaak haar vakkundige blik op de composities van Felix Mendelssohn. Fanny was niet zomaar een pianiste: op haar 13 speelde ze Das wolhtemperierte Klavier van Bach zonder partituur en tijdens haar leven componeerde ze een 500-tal werken waarvan ongeveer 120 voor piano. Voor sommige van haar werken ging haar broer Felix met de naam en eer lopen...Ook Fanny Mendelssohn is dus onterecht onbemind...

 

 

Soms hebben componisten hun populariteit niet in de hand. Tijdens de bombardementen in Dresden, werd heel wat werk verwoest van Jan Dismas Zelenka, een Tsjechische barokke meester die volgens J.S. Bach de belangrijkste componist van zijn tijd was. Vanaf de jaren 1720 nam Zelenka de taak op zich om Dresden te voorzien van katholieke kerkmuziek. Na de dood van Heinichen in 1729 zag Zelenka de kans om zich op te werken tot kapelmeester van de plaatselijke hofkapel. Tevergeefs. Het fel begeerde postje ging naar Johann Adolf Hasse. Misschien is het daarom dat Zelenka niet de nodige aandacht kreeg die hij verdiende? Het zou dankzij Bedrich Smetana zijn dat de Zelenka-draad terug werd opgepikt. Smetana herwerkte heel wat partituren uit de archieven van Dresden en zou een orkestsuite van Zelenka opnieuw introduceren op een muziekfestival in 1863 in Praag. We moeten wel eerlijk zijn; slechts een minderheid van Zelenka's partituren is gesneuveld tijdens de bombardementen in februari 1945. Het gros zat veilig achter slot en grendel in de kelders van het Japans Paleis. Zo onbekend was hij niet...

Japanisches Palais (Dresden)
Japanisches Palais (Dresden)

 

"Sommige componisten zijn niet voor niets vergeten. Hun muziek was tweederangs en kon dus niet opboksen tegen de grote canon van de klassieke muziek. Bach is niet voor niets zo bekend geworden. Toch?" Tja...Dit argument hoor je wel vaker. Maar toch, je verdiepen in minder bekende en minder uitgevoerde componisten zorgt voor verrassingen!

 

Arthur Sullivan, Ljubica Marić, Giacomo Meyerbeer, Jean-Marie Leclair, Rebecca Clarke, Joachim Raff, R. Murray Schafer...Zeggen die namen u iets? 

Kende u bijvoorbeeld al dit werk van de Canadese componist R. Murray Schafer? 

Welke componisten zijn volgens u nog onterecht onbemind?
Laat het ons weten!

Club@klara.be
SMS naar 6001
Of laat iets achter op onze Facebookpagina

Club Klara

Een programma met heel hoog inspraakgehalte.

Presentatie: Sander de Keere

Samenstelling: Sander de Keere

Contact: club@klara.be