Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Onuitgegeven opnames van jazzlegende John Coltrane opgedoken

Onuitgegeven opnames van jazzlegende John Coltrane opgedokenJazz

Onuitgegeven werk van jazzlegende John Coltrane wordt op 29 juni voor het eerst uitgebracht. Het album krijgt de naam 'Both directions at once: the lost album'. De opnames uit 1963 waren in de vergetelheid geraakt. Ze werden teruggevonden door de familie van Coltranes eerste vrouw, Juanita Naima Coltrane.
Foto van John Coltrane

John Coltrane

Onuitgegeven werk van jazzlegende John Coltrane en diens kwartet is onlangs opgedoken en wordt postuum als album uitgebracht op 29 juni. Het gaat om opnames uit het jaar 1963.

Het album met als titel "Both Directions at Once: The Lost Album" wordt uitgebracht door het label Jazz Impulse! uit New York. De 87-jarige Sonny Rollins, zowat de laatste overlevende legendarische jazzsaxofonist, bestempelde de vondst al "als het vinden van een nieuwe zaal in de Grote Piramide".

Op de plaat staan zeven stukken gespeeld door Coltrane en diens gebruikelijke kwartet: Jimmy Garrison op bas, Elvin Jones op de drums, McCoy Tyner aan de piano en Coltrane op saxofoon.

Het viertal nam de werken op in de studio van jazzfanaat Rudy Van Gelder in New Jersey. In 1964 keerden ze terug naar dezelfde studio voor de opnames van "A Love Supreme", een album over de zoektocht naar het geluk. Dat album groeide uit tot een jazzklassieker, en sommigen beschouwen het als het beste jazzalbum ooit.

De "vergeten" opnames uit 1963 zijn teruggevonden door de familie van Coltranes eerste vrouw, Juanita Naima Coltrane. Die had ze bewaard in hun woning in de wijk Queens in New York.

John Coltrane overleed in 1967 aan de gevolgen van leverkanker. Hij was nog maar 40.

Bron: VRT NWS

Late Night Jazz

Uw wekelijkse update rond jazz actua, nieuwe releases, interessante concerten en verrassende vondsten. Lies Steppe verkent voor u de wereld van de jazz en omstreken.

Presentatie: Lies SteppeĀ - Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke maandag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Round Midnight

Lies Steppe sluit de week af met een bedwelmende mix van historische jazzplaten en opmerkelijke heruitgaven.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke zondag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.