Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Onverwoestbare Sibelius

Onverwoestbare Sibelius Klassieke muziek, CD

Decca Classics

Sibelius met Klaus Mäkelä

Wie?

De 26-jarige Finse dirigent Klaus Mäkelä en het Filharmonisch Orkest van Oslo, waarvan hij chef-dirigent is, maken hun debuut op Decca 

Wat?

Een integrale van de symfonieën van de Finse componist Jean Sibelius die in 1957 overleed

Waarom moet u dit horen?

Er is geen gebrek aan integrale opnames van het symfonische werk van Sibelius, en toch voegt elke nieuwkomer weer iets toe aan het bestaande (klank)beeld van deze fascinerende muziek. Ook Klaus Mäkelä, een van de coming men in het dirigentenlandschap. Met zijn orkest uit Oslo, dat een lange traditie heeft in het spelen van de muziek van Sibelius, legde Mäkelä de afgelopen 2 jaar (ten gevolge van de pandemie) een haast exclusief Sibelius-parcours af. De geplande concerten werden vervangen door werk in de studio. Een intensieve periode waarin orkest en dirigent elkaar perfect leerden aanvoelen in deze muziek.

Mäkelä is niet de man van de middenweg. Zijn Sibelius is vaak scherp, onherbergzaam, donker, stuitend, maar waar nodig ook hemels heroïsch, trots, wijds en emotioneel. Het is geen makkelijke weg, geen Sibelius als laat-romanticus, maar evenmin de echo van een man die de muzikale traditie verwerpt. Want dat deed Sibelius hoegenaamd niet. Mäkelä benadrukt het diepe Finse karakter. Het Finland van donkere, ijskoude winters waar te veel alcohol vloeit. Het Finland ook van prachtige meren, statige wouden, sagen en legendes. 

Is deze opname een nieuwe referentie? Zeker wel. Maar er zijn er verschillende. Mäkelä voegt als jonge dirigent iets toe aan deze muziek, maar hij duwt niemand weg. Er is dus nog steeds plaats voor Osmo Vänskä, voor Okko Kamu, voor de ook heel boeiende integrale in wording van de al even charismatische Santtu-Matias Rouvali, voor de meer traditionele benadering van mannen als Colin Davis en Simon Rattle, voor de heerlijk gerijpte benadering van Paavo Järvi én - niet te vergeten - de baanbrekende interpretatie van Paavo Berglund met het Chamber Orchestra of Europe. 

De symfonische muziek van Jean Sibelius is zo rijk dat niemand alles in één keer kan vertellen. En zo is het goed! 

Mark Janssens 

 

Praktisch? 

Jean Sibelius - De symfonieën

Filharmonisch Orkest van Oslo o.l.v. Klaus Mäkelä

Decca 4852256