Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Onze man in Cannes: "Het Filmfestival is vrij onverantwoordelijk"

Onze man in Cannes: "Het Filmfestival is vrij onverantwoordelijk"Kunst & Cultuur

In Cannes is het 74e Filmfestival op 6 juli van start gegaan, met de musicalfilm Annette van regisseur Leos Carax als feestelijke opener. Nu de filmwereld weer op gang komt na de coronapandemie, is er nog meer concurrentie en liggen de verwachtingen hoog. Die pandemie lijkt de organisatoren trouwens maar weinig zorgen te baren, zegt onze man in Cannes, Lieven Trio.
Adam Driver en Marion Cotillard spelen een verliefd glamourkoppel.UGC

"Leos Carax is een artiest die altijd verrast, en dat doet hij met Annette ook"

Het Filmfestival van Cannes is het eerste grote, fysieke filmfestival in tien maanden tijd. “Er is een gevoel van euforie, dat cinema de catastrofe heeft overleefd en nu weer herrijst”, vertelt Lieven Trio vanuit Cannes. “Maar anderzijds is het hier onwennig. De cinemazalen mogen in Frankrijk voor honderd procent gevuld worden. We moeten wel mondmaskers dragen, maar er is geen social distance meer.”

Het filmfestival had op voorhand gezegd dat ze alle nodige voorzorgen zou nemen: toeschouwers zouden een negatieve test of een bewijs van vaccinatie moeten voorleggen. “Maar wat blijkt: dat geldt alleen maar voor de cinemazalen die binnen in het festivalpaleis liggen. Niét voor de grote en belangrijkste zalen waar de galavoorstellingen plaatsvinden. Daar zitten duizend of tweeduizend mensen bijeen, uit alle hoeken van de wereld. Ik vind dat een vrij onverantwoordelijke houding van het festival, zeker nu de deltavariant aan het oprukken is.”

De opener Annette is een bijzondere musicalfilm van Leos Carax, regisseur van onder meer Holy Motors en Les amants du Pont-Neuf. “Leos Carax is een artiest die altijd verrast, en dat doet hij met Annette ook.” De film vertelt het verhaal van een beroemd koppel in Amerika, een comedian (Adam Driver) en een operazangeres (Marion Cotillard). Ze zijn smoorverliefd en krijgen een dochter, Annette. Zij gooit hun leven overhoop. “Negentig procent van de dialogen worden gezongen. En dat werkt! Door de zotte uitbundigheid van Leos Carax, maar ook door de muziek van de Amerikaanse popgroep Sparks.”

Annette is de perfecte openingsfilm: het is een heel feestelijke film, maar tegelijk zit er ook een donker randje aan

Naar welke films moeten we uitkijken? “De film die het meest tot de verbeelding spreekt is The French Dispatch van Wes Anderson, al was het maar omdat dat een van de weinige films is waar een pak Hollywoodsterren in meespelen. De film speelt zich af op een Franse krantenredactie, met Bill Murray – wie anders – als hoofdredacteur, en voor de rest ook nog Frances McDormand, Benicio Del Toro, Timothée Chalamet...”

Dit jaar zijn ook de Belgen bijzonder goed vertegenwoordigd in Cannes. Er zit zelfs een Belgische film in de competitie om de Gouden Palm: Les Intranquilles van Joachim Lafosse. Lieven Trio verwacht ook veel van Where is Anne Frank van Ari Folman. Dat is een animatiefilm gebaseerd op de dagboeken van Anne Frank.

Herbeluister hier het gesprek met Lieven Trio in Espresso.

Lieven Trio over het Filmfestival van Cannes

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.