Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ook deze week veel aandacht voor Laus Polyphoniae 2017 in Klara Live

Ook deze week veel aandacht voor Laus Polyphoniae 2017 in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 21 augustus in Klara Live? We zetten het hier op een rij! En ook deze week willen we het nog even herhalen: Klara Live is er tijdens de zomer elke weekdag (dus ook op vrijdag) van 20 tot 23 uur
Algemeen beeld Laus Polyphoniae

Algemeen beeld Laus Polyphoniae

Maandag 21 augustus

Het Antwerpse Laus Polyphoniae festival, hét jaarlijkse festival voor de liefhebbers van polyfonie, is volop bezig. Klara Live is erbij en zendt vanavond live uit vanuit Amuz : het ensemble Mala Punica brengt daar onder leiding van Pedro Memelsdorff muziek uit de Codex Faenza. Dit belangrijke manuscript bevat prachtige muziek uit de late middeleeuwen en vroege renaissance, van eenvoudig gregoriaans tot rijkelijk uitgewerkte polyfonie. Het ensemble Mala Punica zorgt voor een boeiende interpretatie met zang en instrumenten. Nicole Van Opstal leidt het concert voor u in.

Dinsdag 22 augustus

De Robeco SummerNights zijn al decennia een instituut bij onze noorderburen. Dit festival gaat jaarlijks tijdens de zomermaanden door in het Amsterdamse Concertgebouw en is altijd een groot succes. Dit jaar klonk er Frans èn Russisch repertorie tijdens het grote openingsconcert: het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest stond op het podium met de Rapsodie espagnole en de Boléro van Maurice van Ravel, het concerto voor twee piano's van Francis Poulenc en een selectie uit het ballet Romeo en Juliet van Sergei Prokofiev. Solisten in het concerto van Poulenc zijn de Jussen broers, Arthur en Lucas.

Woensdag 23 augustus

Peter Vanhove en Jan Vande Weghe vormen al jaar en dag een mooi pianoduo. Op 5 maart van vorig jaar traden zij op voor hun vaste klanten in Sarajevo; ze maken immers al jaren op rij een muzikale tournée door Bosnië. Ravel en Debussy staan er regelmatig op het programma, maar beide heren hebben het Bosnische publiek al meermaals laten kennismaken met ons Vlaams ‘impressionistisch’ repertoire. Vandaag kan u in Klara Live een concertopname beluisteren waarin er onder andere enkele pareltjes van Lodewijk Mortelmans werden gespeeld. Het wordt een mooie zomeravond bij Klara Live!

Donderdag 24 augustus

In de maanden mei en juni van dit jaar werd in het Wiener Konzerthaus voor de 38ste keer het tweejaarlijkse « International Music festival » georganiseerd. Tal van grote namen op de affiche : Daniel Barenboim, Pierre-Laurent Aimard, het Belcea Quartet, Gerald Finley, Paavo Järvi, om er maar een aantal te noemen. Uit dit rijke aanbod kozen wij voor een concert met violist Frank Peter Zimmermann en de Wiener Symphoniker onder leiding van de jonge Tsjechische dirigent Jakob Hrusa. Frank Peter Zimmermann brengt het vioolconcerto van Ludwig Van Beethoven, een zeer geslaagde combinatie!

Vrijdag 25 augustus

Als Klaraluisteraar kan u ook vandaag het concert van Laus Polyphoniae live meemaken. Het kruis waaraan Jezus stierf, symboliseert niet alleen Zijn lijden, maar ook verzoening en verlossing. Huelgas Ensemble zingt het Stabat mater in een vroege, meerstemmige Italiaanse versie, maar ook in zettingen van Josquin des Prez en Orlandus Lassus. Verder tonen de wijdverspreide teksten van de kruisverering en diverse strofes van de Goede Week-hymne aan dat zowat alle componistengeneraties (Guerrero, Compère, de Rore, Palestrina en anderen) zich lieten inspireren door deze mystieke teksten. Een avond met een waaier aan emoties bij eenzelfde verhaal.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.