Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrijdag': Onsterfelijke macht? - download de podcast

Vrijdag': Onsterfelijke macht? - download de podcastBlijf verwonderd!

Op vrijdag 21 september was Werner Trio weer op post met 'Vrijdag', het nieuwe duidingsprogramma van Klara. Daarin ging het deze week over de 'Onsterfelijke macht'.
© VRT rr

'Vrijdag' op 21 september: Onsterfelijke macht?

De veel belaagde Jan Fabre heeft naar eigen zeggen in zijn testament bepaald dat er na zijn dood een kunstwerk moet worden gemaakt van zijn hersenen. ‘Het meest sexy deel van de mens: zonder fantasie, geen erectie.’

In Spanje heeft het parlement beslist dat het lijk van dictator Francisico Franco –veertig jaar na zijn dood-- moet worden heropgegraven. Het kolossale monument waar hij nu begraven ligt, zou een bedevaartsoord vormen voor extreem-rechts. “Necrocratie”, zo noemt prof. em. en publicist Luc Rasson het feit dat dictators nooit dood zijn, en macht blijven uitoefenen. Aan Werner Trio legt hij zijn bevindingen uit, na de Valle de los Caïdos en zijn geschiedenis aan een nauwkeurig onderzoek te hebben onderworpen. Journalist en Spanje-kenner Chris Van der Heijden repliceert.

Over de macht van de ‘charismatische artistiek leider’ (figuren zoals Fabre, dus) bespiegelen moraalfilosofe en feministe Petra Van Brabandt (St. Lucas Antwerpen) en classica en kunsthistorica Nadia Sels (UGent): is het tijd om komaf te maken met de verheerlijking van de genie-kunstenaar? "

Deze aflevering is tot en met donderdag 18 oktober 2018 herbeluisterbaar via klara.be en de Klara-app én is ook beschikbaar via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en RSS. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Vrijdag - podcast - Vrijdag 21 september 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Vrijdag

Het duidingsprogramma van Klara: de zender blijft op zijn eigen kritische manier kijken naar de maatschappelijke, socio-economische en culturele actualiteit. Vrijdag voegt onbelichte perspectieven toe aan belangrijke debatten van de afgelopen week.

Annemie Peeters, die op Radio 1 vele luisteraars beroert met haar project 'fifty-fifty', presenteert vanaf 22 maart het programma Vrijdag op Klara. Door de afwezigheid van presentator Werner Trio werd het programma sinds december niet meer uitgezonden. In afwachting van zijn terugkeer neemt Radio 1-collega Annemie Peeters de presentatie over. In Vrijdag bevraagt ze elke week denkers, wetenschappers en journalisten over hun expertise en neemt samen met hen de actualiteit onder de loep. 

Presentatie: Werner Trio / Annemie Peeters

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via vrijdag@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Vrijdag kan ook elke week gratis gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.