Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op Grand Tour in Espresso

Op Grand Tour in EspressoBlijf verwonderd!

Eind 19e eeuw was de Grand Tour een fenomeen. Jongelui uit de upper class trokken door Europa voor een rondreis van gemiddeld twee jaar. Het was een enorme investering en de gevaren onderweg waren groot. Maar Rome en Napels zien, daar deden ze het voor. Espresso volgt drie literaire reizigers op hun tocht dwars door Europa: Goethe, Montaigne en Karamzin.
Portret van Goethe in de Campagna, geschilderd door zijn vriend Wilhelm Tischbein© Städel Museum, Frankfurt am Main

Portret van Goethe in de Campagna, geschilderd door zijn vriend Wilhelm Tischbein

De 37-jarige Johann Wolfgang von Goethe heeft net zijn succesroman ‘Het lijden van de Jonge Werther’ geschreven en wil weg van alles wat hij kent. Hij maakt zijn testament op, want zo'n reis is een hachelijke onderneming. Per postkoets en met enkel een rugzak van dassenvel en een reiskoffer vertrekt hij voor twee jaar naar Rome. Eindelijk zou hij de oude stad waar hij al als kleine jongen verhalen over hoorde, zien.

Ook essayschrijver Michel de Montaigne heeft een onblusbare nieuwsgierigheid naar hoe de wereld er elders uitziet. Dus ook hij vertrekt op een Grand Tour… te paard. In gezelschap van zijn broer en schoonbroer onderneemt hij een avontuurlijke reis door Europa. Hoe onbekender de plaatsen, hoe beter. Misschien ligt er wel en struikrover op de loer.

De Russische edelman Nikolaj Karamzin wordt wereldberoemd als historicus en schrijver. Ook hij last als jongeman een sabbatjaar in en vertrekt op een lange reis. In Europa is hij helemaal in zijn nopjes. Onderweg ontmoet hij denkers zoals Herder en Kant. Maar het is niet Rome waar hij naar uitkijkt, wel Parijs. De waarschuwingen voor de Franse Revolutie die op uitbarsten staat, slaat hij in de wind.

De Kleine Geschiedenis van de Grand Tour, een reeks van Greet Van Thienen en Annick Lesage. Van 29 juni tot 3 juli in Espresso.

Meer weten over de reizen van Goethe, de Montaigne en Karamzin? Hier zijn de volgende boekentips:

  • Italiaanse Reis – Johann Wolfgang von Goethe – Boom (1999)
  • Reis naar Italië – Michel de Montaigne – Meulenhoff (1999)
  • Brieven van een Russische reiziger – Nikolaj Karamzin – Benerus (2019)
Grand Tour 1 - Goethe
Grand Tour 2 - Goethe
Grand Tour 3 - Montaigne
Grand Tour 4 - Montaigne
Grand Tour 5- Karamzin

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.