Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op komst in Pompidou

Op komst in PompidouKunst & Cultuur

Dokter Zjivago, Lichte Zeden en Schuberts Winterreise... dat zijn enkele ingrediënten van Pompidou deze week.
De affiche van de film Doctor Zhivago uit 1965

Wie ooit de film Dr. Zhivago zag, heeft nu misschien zin om het boek te lezen in een nieuwe vertaling

In de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot verschijnt een gloednieuwe vertaling van Dokter Zjivago. Chantal Pattyn praat op maandag 29 februari met vertaalster Aai Prins en slaviste Petra Couvée over schrijver Boris Pasternak en de context waarin het boek tot stand kwam. Sara Debroey bespreekt de tentoonstelling ‘Delacroix and the rise of modern art’ in de National Gallery in Londen. 

 

Kurt Van Eeghem ontvangt op dinsdag 1 maart fotograaf en documentairemaker Pieter-Jan De Pue. In zijn debuutfilm The Land of the Enlightened bekijkt hij Afghanistan door de ogen van de kinderen die er wonen. De tentoonstelling Lichte Zeden in het Van Goghmuseum in Amsterdam toont hoe prostitutie in de 19de eeuw uitgroeide tot een favoriet onderwerp van de Parijse kunstenaars. Jeroen Laureyns ging kijken. En Catherine Vuylsteke brengt Het Jaar Van De Gelukszoekers (Uitgeverij Prometheus) mee , een roman van Sunjeev Sahota over drie Indiase jongemannen die een nieuw leven proberen op te bouwen in Noord-Engeland.

Beeld uit The Land of the Enlightened van Pieter-Jan De Pue
Beeld uit The Land of the Enlightened van Pieter-Jan De Pue

Op woensdag 2 maart maakt Pompidou even plaats voor Riguelle en Hautekiet. Zij brengen hommage aan Serge Gainsbourg, die precies 25 jaar geleden overleed.

Chantal Pattyn is er terug met Pompidou op donderdag 3 maart. Dan komt ook klavecinist Korneel Bernolet langs. Hij heeft met Anima Eterna een zuiders concert in petto, rondom de muziek van Ravel en de Falla. Christophe Vekeman brengt Mr. Mulliners Sterkste Verhalen mee, werk van de Britse schrijver P.G. Wodehouse dat voor het eerst in het Nederlands verschijnt bij uitgeverij IJzer. En de Britse tenor Ian Bostridge schreef een boek over Schuberts Winterreise (Hollands Diep), dat lieten we lezen door collega Bart Tijskens.

Cover van Schuberts Winterreise door Ian Bostridge
Ian Bostridge, Schuberts Winterreise, verschenen bij Hollands Diep

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.