Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op komst in Pompidou, 14-17 maart

Op komst in Pompidou, 14-17 maartKunst & Cultuur

Het lijvige boek De Welwillenden, de Oekraïense fotograaf Boris Mikhailov, Agnes Varda en Emile Verhaeren ... dat zijn enkele ingrediënten van Pompidou deze week.
Beeld uit de voorstelling De Welwillenden van Het Toneelhuis en tg Amsterdam

Beeld uit de voorstelling De Welwillenden van Het Toneelhuis en tg Amsterdam, (c) Kurt Van der Elst

Chantal Pattyn verdiept zich op maandag 14 maart in De Welwillenden van Jonathan Littel (De Arbeiderspers). In dat lijvige boek zien we de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de daders. En dat was ‘du jamais vu’ toen het boek tien jaar geleden verscheen. Een gesprek met Guy Cassiers - die het boek voor theater bewerkte bij Het Toneelhuis - en met romanist Luc Rasson, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Kurt Van Eeghem praat op dinsdag 15 maart met Geerdt Maghiels over zijn nieuwe boek Ingewikkeld (Uitgeverij Vrijdag) Daarin lezen we het verhaal van kunstenaar Sven Unik-Id, die twee episodes van psychose achter de rug heeft en via kunst een houvast kreeg. Inge Henneman bespreekt de tentoonstelling van de Oekraïense fotograaf Boris Mikhailov in het FoMu. Christophe Vekeman brengt De Plaats van de Uruguayaanse schrijver Mario Levrero mee. Het boek verscheen bij Bananafish, een nieuwe uitgeverij voor ‘vreemd genoeg onvertaalde literatuur’.

Beeld van een parade in de Sovjetunie
Boris Mikhailov, Untitled, from the series Red Series 1968-75, (c) Boris Mikhailov, Courtesy CAMERA - Centro Italiano per la Fotografia

Op woensdag 16 maart komt podiumkunstenaar Maarten Seghers langs bij Chantal Pattyn. In Monty brengt hij O, or the challenge of this particular show was to have words ending in O. En daar komen ook een oersjamaan, een wandrummer, een cellist en een onbeweeglijke tijdbom bij te pas. Anouk De Clercq trok naar de retrospectieve van de Franse cineaste Agnès Varda in het Museum van Elsene en Cinematek. David Helbich toont in CC De Werf Belgian Solutions, een project over typisch Belgische situaties. Het gelijknamige boek verscheen bij Luster.

Foto van twee protestborden waarvan er eentje omgekeerd hangt, uit de reeks Belgian Solutions van David Helbich
David Helbich, Belgian Solutions (c) David Helbich

In het boek Zwijgen (Polis) legt Ingrid Vander Veken een familieverhaal bloot. Ze stelt het boek voor bij Kurt Van Eeghem op donderdag 17 maart. In 2016 is het 100 jaar geleden dat dichter Emile Verhaeren om het leven kwam bij een treinongeval. Koen Stassijns stelde daarom een nieuwe bloemlezing samen, Veerman (Lannoo). Jos Van Den Bergh ging kijken naar de eerste grote solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Grayson Perry in het Bonnenfantenmuseum in Maastricht. 

Beeld uit de voorstelling O van Maarten Seghers
O (c) Maarten Seghers en Fritz Welch

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.