Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op komst in Pompidou, 18-21 april.

Op komst in Pompidou, 18-21 april.Kunst & Cultuur

Filosofe Marjan Slob, onze recensenten, het werk van Piranesi en niet één maar tweé directeuren van kunstbeurzen in Brussel, passeren deze week de revue in Pompidou.
Art Brussels, c/o Ottomura

Art Brussels, c/o Ottomura

Maandag 18 april

Filosofe Marjan Slob is van al jaren is gefascineerd door ons brein en onze geest en hoe die twee soms botsen en soms samengaan. In Hersenbeest (Lemniscaat) probeert ze nieuw neurologisch en hersenwetenschappelijk onderzoek op filosofische wijze te kaderen. We zijn ons brein? Think again, betoogt Marjan Slob.

Johan Van Cauwenberghe verdiepte zich in het lijvige Rembrandt (Amsterdam University Press), waarin Ernst Van de Wetering decennia onderzoek naar het oeuvre van de grootmeester bundelt.

En Catherine Vuylsteke las voor ons Schoonheid is een vloek (Lebowski), een boek van Eka Kurniawan, die in buitenlandse media wordt onthaald als ‘de Indonesische Zola’.

 

La Sirène, Van Beers.

Een foto naar een werk van Van Beers. Of vice versa?

Dinsdag 19 april

Er is een nieuwe kunstbeurs in Brussel: Independent, van 20 tot 23 april. Directeur Matthew Higgs licht toe. Wat betekent dit voor Art Brussels, dat ook nu ongeveer loopt, en de Brusselse kunst-koopwereld?

In Lier wijdt het KMSKA een tentoonstelling aan Jan Van Beers (1852-1927), schilder maar vooral ambitieus societyfiguur. In 1881 werd hij ervan beschuldigd dat hij foto’s naschildert en zelfs overschildert. Het komt tot een heuse rechtszaak. Curator Nathalie Monteyne licht toe.

En Jeroen Laureyns mocht alweer naar Parijs, om de expo rond al te vaak vergeten en verrassend moderne Paula Modersohn-Becker (1876–1907) in Musée d’Art Moderne te gaan bekijken.

Woensdag 20 april

Academici allerhande bogen zich over allerlei aspecten van het werk van Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), vooral bekend van zijn etsen van Rome. Professor architectuurgeschiedenis Dirk De Meyer (UGent) komt het boek Aspects of Piranesi. Essays on history, criticism and invention (A&S/Books) toelichten.

Christophe Vekeman brengt het juichend onthaalde debuut, Verdriet is het ding met veren van Max Porter (De Bezige Bij), mee. We zijn benieuwd of hij ook zo wild is over het boek.

En wie anders dan Claude Blondeel konden we naar Parijs sturen, om de expo The Velvet Underground – New York Extravaganza in de Philharmonie de Paris te gaan bekijken?

Donderdag 20 april

Pompidou verkast voor een dag naar Tour & Taxis, om uit te zenden tussen het artistieke en monetaire gezoem van Art BrusselsDirectrice Katerina Gregos komt praten over haar laatste editie van de beurs die ze in de afgelopen naar haar hand zette, de nieuwe locatie, de concurrentie van Independent en de expo van de collectie Jan Hoet. Ook galerist Xavier Hufkens komt even langs in onze geïmproviseerde studio. Dirk De Wit, coördinator beeldende kunsten van Kunstenpunt, komt praten over de rol van promotiegaleries in Vlaanderen. En we stopten onze recensent Jos Van Den Bergh denkbeeldig geld in de handen, zodat hij voor elk budget kan gaan shoppen op de beurs.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts nodigen een ‘guest of honour’ uit en laten ook andere gasten aan de studiotafel plaats nemen. Alles voor de Kunst!

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.