Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op komst in Pompidou, 21-24 maart

Op komst in Pompidou, 21-24 maartKunst & Cultuur

Rinus Van de Velde, Carl De Keyzer, Julien Libeer, Gie Bogaert ... ze komen deze week allemaal naar Pompidou. Maar er zijn ook bijdrages over architect Adolf Loos, de opera Der König Kandaules van Zemlinsky en de Franse schrijfster Virginie Despentes.
Afbeelding van een bruid met blonde vlecht tegenover een Alpenlandschap, te zien op de tentoonstelling Performing For The Camera

Romain Mader, Ekaterina: Marriage in Leukerbad, 2012, te zien op Performing For The Camera in Tate Modern

Maandag 21 maart, met Chantal Pattyn.

Rinus Van de Velde tekende een fictieve kunstenaarsbiografie in houtskool in het SMAKDonogoo Tonka. Pianist Jan Michiels brengt Liszts verstilde Via Crucis op het Klarafestival, en kijkt uit naar het concert van de Supernova-laureaten. Sara Debroey zag in Tate Modern Performing For The Camera.

Dinsdag 22 maart, met Kurt Van Eeghem.

Gie Bogaert stelt zijn roman Roosevelt (De Bezige Bij) voor, een mozaïekverhaal over tien stadsbewoners. Filosoof Rachid Benzine schreef voor Kaaitheater een monoloog over de vrouw in de Maghreb, Ruud Gielens regisseert. Christophe Vekeman las Het leven van Vernon (De Geus) van de radicale Franse schrijfster Virginie Despentes. Wordt ze terecht ‘de vrouwelijke Houellebecq’ genoemd?

Een kamer met een spiegel, een kapstok en een televisie
Uit de voorstelling In The Eyes of Heaven in Kaaitheater, foto © Ruud Gielens

Woensdag 23 maart, met Chantal Pattyn

Fotograaf Carl De Keyzer trok naar Cuba, een land in transitie. De reeks is nu te zien bij Roberto Polo Gallery, het bijbehorende boek verscheen bij Lannoo. Julien Libeer stelt zijn nieuwe CD Lignes Claires voor (Evil Penguin Records Classic) en kijkt uit een integrale uitvoering van Beethovens Sonates voor piano en viool met violist Lorenzo Gatto in Flagey. Jeroen Laureyns zag in de National Portrait Gallery in Londen Russia And The Arts, een tentoonstelling over de culturele bloeiperiode in Rusland op het einde van de 19de eeuw.

Huwelijksfeest in Cuba, uit de reeks Cuba La Lucha van Carl De Keyzer
Carl De Keyzer, uit de reeks Cuba, la lucha, 2015, archival pigment print on fine art paper mounted on DBond, 109 x 130 cm, courtesy Roberto Polo Gallery

Donderdag 24 maart, met Chantal Pattyn.

Opera Vlaanderen brengt Der König Kandaules van de Oostenrijkse componist Alexander von Zemlinsky, een werk dat pas decennia na zijn dood werd afgewerkt. Dramaturg Luc Joosten verdiepte zich in het werk. Hilde Heynen heeft het over een tijdgenoot van Zemlinsky: architect Adolf Loos, wiens teksten over architectuur voor het eerst in het Nederlands verschenen zijn bij uitgeverij Nai. Het Rijksmuseum laat zijn rijke modecollectie zien in een opstelling van fotograaf Erwin Olaf. Elisa De Wyngaert ging kijken.

Een witte kubuswoning met kleine vensters van architect Adolf Loos in Praag
Villa Müller in Praag (1928-1930), een ontwerp van Adolf Loos, Foto: Martin Polak

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.