Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op komst in Pompidou, 25-28 april.

Op komst in Pompidou, 25-28 april.Kunst & Cultuur

De woordvoerder van de N-VA schreef een roman, Sara Debroey ging naar Fernard Léger kijken, Frank Westerman komt praten over zijn nieuwste boek, Jan Lauwers komt vertellen over zijn tentoonstelling in Shanghai. Dat, en nog meer boeken, kunst en filosofen, hoort u deze week in Pompidou.
Fernand Léger

Fernand Léger

Maandag 25 april

Joachim Pohlmann is niet alleen woordvoerder voor de NVA. 's Nachts transformeert hij tot schrijver. Zijn debuut Een Unie van het Eigen (Uitgeverij Polis) noemt hij zelf een ideëenboek. Kritisch schetst de auteur hoe, over vier generaties, onze waarden steeds meer verloren gaan.

Christophe Vekeman las De eenzame stad: over de kunst van het alleen zijn (De Bezige Bij) van Olivia Laing. Is hij enthousiast over het derde boek van de bejubelde Britse?

Onder de titel Malerei im Raum brengt het Museum Ludwig in Keulen een grootschalige retrospectieve van Fernand Léger. De dialoog van schilderkunst met de ruimte was een van de grote obsessies van deze Franse constructivist. Hij maakte meerdere imposante in situ werken voor openbare en private ruimtes. Sara Debroey ging een kijkje nemen.

foto door Seydou Keïta
foto door Seydou Keïta

Dinsdag 26 april

Hoe kan een schrijver antwoorden op terreur? In zijn nieuwe boek Een woord, een woord zoekt Frank Westerman (De Bezige Bij) naar een antwoord. 

In 1948 opende Seydou Keïta een fotostudio in Bamako. Jong en oud liet zich door hem vastleggen op de gevoelige plaat. In de jaren negentig braken zijn tedere portretten ook door in het westen. Houdt Keïta’s kunst ook stand na de hype? Jeroen Laureyns ging kijken naar de grote retrospectieve van Keïta in het Grand Palais.

Zeruya Shalev overleefde een bomaanslag. Dat overkomt ook de hoofdpersoon in haar nieuwste boek Pijn (Cossee). Joseph Pearce laat zijn licht schijnen over deze pijnlijk actuele roman.

Woensdag 27 april:

In Imagine Europe tonen verschillende kunstenaars hun toekomstvisie voor Europa, in BOZAR. Eén van hen is Filip van Dingenen. Hij komt vertellen over zijn bijdrage.

Moshin Hamid voelt zich, naar eigen zeggen, sinds 9/11 een “nomade”. Catherine Vuylsteke las zijn nieuwste verhalenbundel Onbehagen en beschaving. Berichten uit Lahore, New York en Londen (De Bezige Bij).

Binnenkort kunnen we, dankzij Docville, weer in Leuven terecht voor de beste documentaires van het moment. The Invisible city is misschien wel één van de meest prangende films op het programma. Lieven Corthouts verbleef voor het maken van deze prent vier jaar in een Keniaans vluchtelingenkamp.

c/o Museum Dhondt Dhaenens
c/o Museum Dhondt Dhaenens

Donderdag 28 april

Jan Lauwers gaat, als één van de eerste Belgen ooit, beeldend werk tentoonstellen in Shanghai. Hij komt honderduit vertellen over zijn Chinese avontuur.

Omdat we levende wezens zijn met een eigen geest zijn we volgens Markus Gabriel door en door vrij. In zijn nieuwste boek, Waarom we vrij zijn als we denken (Boom Filosofie), legt hij haarfijn uit wat hij daarmee bedoelt. Greet Van Tienen las het met een kritische blik.

De Ethiopisch-Amerikaanse Julie Mehretu maakt grote, gelaagde schilderijen, waarvoor ze zich laat inspireren door de architectuur van de grootstad. In Museum Dhondt-Dhaenens verdwaalde Sam Steverlynck in haar wereld.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.